Неадекватните нива на пробиотици в червата са свързани със заболявания, за които не си давате сметка

 

bolki-stomah-jena

Много хора възприемат червата си единствено като за механизъм, чрез който тялото усвоява храната. Това разбиране в най-добрия случай е твърде крайно опростяване, а в най-лошия случай е едно виждане, което масово допринася за здравните проблеми, битката със свалянето на килограми и автоимунните нарушения на милиони по целия свят.

Всъщност, вашият G.I. тракт е много повече от един център за храносмилане. Чревният тракт буквално е “втори мозък”,дотолкова, доколкото е “дом” на 80 % от имунната система.

В червата живеят около 100 ТРИЛИОНА живи бактерии – над 10 пъти повече от броя на клетките в цялото тяло – и именно поради това поддържането на идеалното съотношение между "добрите бактерии" (пробиотиците ) и "лошите бактерии" се приема едва ли не за най-важната стъпка, която можете да предприемете за предпазване на  здравето и за постигането на по-нататъшните ви цели за загуба на тлъстини.

В действителност, има повече от 200 проучвания, свързващи неадекватните пробиотични нива с повече от 170 различни заболявания и здравословни проблеми. Ето само някои от тях:

ð    Celiac (Цьолиакия - заболяване, при което употребата на храни, съдържащи пшенично брашно и други житни растения, съдържащи глутен, например, причинява по неизяснен начин атрофия на лигавицата на тънкото черво), спукване на червата и синдром на раздразнените черва;

ð    Засяга настроението, психическото здраве, поведенчески смущения;

ð    Инсулинова резистентност, метаболитен синдром,диабет;

ð    Обикновена настинка, грип и пневмония;

ð    Чернодробни заболявания, като цироза и рак;

ð    Екзема, атопичен дерматит и акне;

ð    Синдром на хронична умора;

ð    Алергии към храни и пшеница;

ð    Наднормено тегло и затлъстяване;

И много, много други.

Информацията, която споделям, определено не е само мое мнение. Тя е фактологична, достоверна, базирана на проучвания на най-добрите лекари и университети.

Относно наднорменото тегло и затлъстяването като следствие от неадекватните пробиотични нива, ще кажа накратко, че почти всяко проучване, проведено върху хора със затлъстяване, при анализа на чревните бактерии констатира по-високи нива на "лошите" бактерии и по-ниски нива на "добрите" бактерии.

Идеалното здравословно съотношение на "добрите" към "лошите" бактерии е 85% към 15%  или 9 към 1. За съжаление, поради начина на живот и факторите на околната среда по-голямата част от населението е в подчертан дефицит на пробиотични бактерии, запращайки съотношението на чревната флора напълно извън строя.

Факторите на околната среда  и  начина на живот включват, но не се ограничават до, употреба и излагане на:

ð    Захар

ð    Изкуствени подсладители от всякакъв вид, открити в "диетични" напитки и храни, дъвки, кисело мляко и дори паста за зъби

ð    Преработени храни

ð    Хлорирана вода

ð    Замърсяване

ð    Антиациди

ð    Слабителни

ð    Алкохолни напитки (бира, спиртни напитки, вино)

ð    Земеделски химикали и пестициди

ð    Антибиотици (от медикаменти и / или антибиотици, открити в месото и млечните продукти, които поглъщаме)

Както виждате, това са неща, на които повечето хора са изложени редовно, ако не и всеки ден, поради което почти сигурно балансът на чревната им флора страда и ще продължи да страда, освен ако не се прави нещо, което ежедневно да коригира този дисбаланс.

По Brett Hall, R.D.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *