Калциевият парадокс засяга сърцето

the-calcium-paradox-hurting-your-heart-800x600

Калцият е важен хранителен елемент и много хора, особено жени, вземат добавки, за да предотвратят остеопорозата. Но калцият изглежда  води и друг живот - този, който се появява, за да допринесе за формирането на артериална плака и други фактори, които водят до сърдечно-съдови заболявания.

Немско проучване, публикувано през 2012 г., откри изненадващо връзка между калциевите добавки и повишения риск от сърдечно-съдови заболявания при жените. Проучването разглежда 24,000 души и е установло, че жените, които са приемали калциеви добавки, за да получат  своя препоръчителен дневен прием на калций, удвояват риска от сърдечен удар.

Зловещи констатации, без съмнение ... но това означава ли, че трябва да спрете приема на калциеви добавки?

Така че с всички плюсове на калциевите  добавки, тази сива зона между "доказано безопасни" и "доказано опасни" може да звучи объркващо.

Какво трябва да направите, ако сте били посъветвани да приемате калций, за да се подобри здравословното състояние? За щастие, има няколко начина за намаляване на потенциалната опасност, така че да могат да извлекат всички известни предимства на калция ...

Недостатъкът на калция

Ние сме били научени от младите ни години, че калцият е важен хранителен елемент. Въпреки това, ние  наистина искаме да се контролираме това, което калцият прави. Калцият в костите е от решаващо значение, но твърде много от него в кръвоносните съдове и тъкани може да бъде лошо, тъй като калцираните тъкани унищожават съдовата еластичност, което води до задръствания, високо кръвно налягане, стенокардия, инфаркт и инсулт.

Част от този проблем е свързан с вида на калций. Много неорганични калциеви добавки не са биосъвместими за използване от тялото, като калциевия карбонат, който може да бъде получен от варовик.

Оксидните форми също се абсорбират слабо. Тези по-нисши калциеви добавки може да са някои от основните виновници, допринасящи за калциеви отлагания и калцификация в организма.

Вместо това, изберете цитрат, малат или хелатни форми за по-добра бионаличност. Тези форми се абсорбират по-добре, ако има достатъчно стомашна киселина, нещо с което повечето от нас често не разполагат с напредване на възрастта. Но все пак, има още за картината ...

По Dr. Isaac Eliaz

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *