ПОМИСЛЕТЕ ВЪРХУ ТОВА…

Iliana_BookCover-210x300-1-210x300

Ново проучване разкри доказателство за последствията от излагането на светлина нощно време и връзката със затлъстяване. Изследователи от Охайо доказаха, че мишки, изложени на приглушена светлина през нощта, увеличават средно с 50 % теглото си в сравнение с мишките, отглеждани в редовния режим светло-тъмно.

Не всички опити върху животни означават, че същите резултати ще се проявят и при хората. Обаче, ако се окаже вярно, тогава ще се проправи пътят за повече изследвания с акцент върху това кога се храним, а не само върху това какво ядем и каква е връзката с наблюдаваното затлъстяване.

Светлината отдавна се свързва с хормона мелатонин, който при по-високи нива в организма ни помага да спим, а също така и играе роля в метаболизма. Повишеното излагане на светлина означава по-малко мелатонин. Като се има предвид, че днес много от нашите занимания нощем включват телевизионен и компютърен екран или други подобни, много вероятно е нашите хормони и биологичният ни часовник да се разстроят и да доведат до хранителни навици, които биха попречили да останем естествено стройни.

“Може би хората, които нощем продължително време използват компютър или гледат телевизия, се хранят в погрешното време, което нарушава техния метаболизъм”, казва съавторът на изследването Ранди Нелсън.

В списание Molecular Nutrition and Food Research изследователите представят новооткрития ефект на естествено извлечения ресвератрол върху липидния метаболизъм и показват, че в синергизъм с витамин D и флавоноида кверцетин се намалява образуването на нови мастни клетки в тялото. Това откритие е важно, защото тези хранителни вещества могат да осигурят важна метаболитна подкрепа за деца и възрастни, които ежедневно страдат от увреждащите здравето ефекти на затлъстяването. Освен това съществуват доказателства, че това трио може да предложи нова терапия при остеопороза, която засяга мобилността на милиони възрастни хора.

American Cancer Society препоръчва поне 30 минути физическа активност пет дни седмично или повече. Понижаването на наднорменото тегло може да бъде от полза дори след диагностицирането на рака. “Все по-голям брой проучвания показват, че редовната физическа активност подпомага оцеляването от рак дори и сред оцелелите, които са с наднормено тегло или със затлъстяване”, обясни Melinda Irwin, PhD, MPH, Associate Professor of Epidemiology at Yale School of Medicine. “Това наистина е едно послание.

Ваша Илиана

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *