Най-добрите приятели на калция

2110200616

Най-значителното  предупреждение от немското проучването, за което говорих в миналата статия е, че хората, които са с най-висок риск за сърдечни пристъпи, приемат добавки само като калций.

Но за оптимално използване, трябва да се вземат добавки  калций с магнезий и други хранителни вещества, които могат да работят, за да се балансират потенциално негативните ефекти на калция. Това е особено вярно по отношение на сърдечно-съдовите заболявания. В действителност, магнезият е също толкова важен, колкото и калцият - ако не и повече - за поддържане на костите, сърцето, нервите и други аспекти на здравето.

Друг важен хранителен елемент, за да се балансира калцият, е витамин К2. Този витамин всъщност има двойна роля, като действа като един вид надзорник за разпределение на калция. От една страна, той  запазва калция от навлизане в стените на кръвоносните съдове. От друга страна,  помага на костите да запазват калций за увеличаване на костната плътност.

Витамин D3 е друг важен хранителен елемент, който помага в правилното усвояване на калций в организма ни.

Така че, ако имате нужда от добавки с калций, най-добрият подход е да го взимате заедно с тези и други хранителни вещества, за да се оптимизират неговите предимства и да се намалят потенциалните дисбаланси.

Помислете за храната

Има едно старо клише, че храната е най-доброто лекарство,  и това е абсолютно правилно.

Както е случаят с калция и много други  хранителни вещества, те не трябва да работят в изолация. Те имат сложни взаимоотношения с други витамини, минерали и кофактори, базирани  в техните хранителни източници, засягащи абсорбцията, бионаличността и активността на целия организъм.

За тези и други причини,  има смисъл да се започне приемът на добавки с  калций и магнезий, като се направят и няколко прости промени в хранителния режим ...

Има много храни, които са с високо съдържание на калций и други допълнителни хранителни вещества. Осем унции  зеле имат 360 милиграма калций. Ако целта ви е да се яде 1200 мг калций на ден, трябва  след това да си осигурите допълнителен прием. Това може да стане с кейл, бок чой, броколи, сушени смокини и портокали.

Морската храна  може също да бъде добър източник,  сардините имат 325 мг калций за порция от три унция. Сьомгата и скаридите също са богати източници.

Естествено млечните продукти също са значителен източник. Четири унции обезмаслено сирене рикота има 335 милиграма. Разбира се, важни са и класическите храни – прясно и кисело мляко.

Храни, богати на магнезий включват елементи като тъмен шоколад, тофу, ядки, боб и зелени листни зеленчуци.

Красотата на тези храни е, че те също така предоставят множество други хранителни вещества, витамини, минерали и фитонутриенти, като всички работят заедно, за да поддържат оптимално усвояване и цялостното здраве.

Кога да взимаме добавки

Понякога  храната не винаги е достатъчна, за да ни даде калцият, който ни трябва. Съществува голямо разнообразие от заболявания, които увеличават необходимостта от балансирано добавяне на калций, който включва други хранителни вещества като магнезий, К2 и D3.

Хората, които са с непоносимост към лактозата и имат затруднено храносмилане на млечни продукти,  трябва да намерят други източници на калций. Пациентите, които се лекуват с кортикостероиди може да имат проблеми. Хората с цьолиакия или други нарушения на храносмилателния тракт, често имат трудности с усвояването на калция. Веганите също така трябва да изберат  разумно да добавят  достатъчно калций в диетата си.

Добавки за кръвообращението

Знаейки, че калциевите добавки може да окажат влияние върху кръвоносната система, можете да  противодействате на това неблагоприятно положение с разнообразие от хранителни вещества и растителни продукти, които стимулират кръвообращението и поддържат здравето на сърдечносъдовата система.

  • Гинко билоба е известно с неговата способност да стимулира кръвообращението и да защитава кръвоносните съдове
  • дДинджифил, канела и лют пипер са също стимулатори на кръвообращението
  • L-аргининът разширява кръвоносните съдове, увеличава притока на кръв и подобрява кръвообращението
  • Омега-3 мастни киселини намаляват възпалението, което може да забави циркулацията
  • Коензим Q10 е мощен антиоксидант, който може да помогне за намаляване на възпаление на кръвоносните съдове.

И така,  нека се върнем  обратно към първоначалния въпрос. Трябва ли да се вземат калциеви добавки? За тези, които имат проблеми с усвояването на минерала или могат да бъдат изложени на риск от остеопороза, добавките може наистина да подобрят здравето и благосъстоянието. Въпреки това, винаги трябва да се помни, че калцият не трябва да се приема сам, а  с допълнителни хранителни вещества, които поддържат ползите от калция и намаляват  много от потенциалните негативни последици.

По Dr. Isaac Eliaz

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *