Прости хранителни тайни за здрав нощен сън

simple-diet-secrets-for-a-sound-nights-sleep-800x600

В един идеален свят  вие ще преминете към сън естествено и спокойно всяка нощ. Но в реалния свят, солиден осем часов сън е неуловима и силно търсена стока.

Ако вие сте един от милионите хора, който страдат от недобър сън, вероятно сте опитали всичко: хапчета, билки, упражнения, спуснати завеси, медитация…

И може би едно или повече от тези неща ви е помогнало. Но ако все още имате проблеми със съня, трябва да опитате още едно нещо.

 Нов начин на хранене.

Вашата диета засяга всяка функция в тялото ви. Така че не е изненада, че също играе роля в това колко добре спите.

Разбира се, специфични храни са известни със своята нарколептични ефект (като триптофан (намира се например в  пуйката в Деня на благодарността).

Но ако наистина искате да прогоните лошите модели и да спите спокойно, трябва да направите крачка назад и да погледнете към цялостните си хранителни навици.

Например изследователи от University of Pennsylvania  наскоро откриха, че хората с наднормено тегло изпитват по-малко сън с бавни вълни - което означава, че сънят им е по-малко тонизиращ.

Те също установиха, че яденето на повече протеин довежда до повече REM сън - който определено е важен - но не е толкова възстановителен като най-бавните фази на вълната на съня.

Изследване, което по-рано тази година бе направено от  учени от Columbia University Medical Center, установи, че колко фибри, захар и наситени мазнини ядете - всичко това играе значителна роля в това колко добре се спи.

Така че, ако сте готови да  видите дали вашето хранене би могло да бъде решение на вашите безсънни нощи, ето накратко  промените, които можете да  направите, за да спите по-спокойно:

  • Яжте повече фибри. Когато ядете повече фибри, прекарвате повече време във вълната на възстановителния сън. Храненето с повече фибри също ви помага да сте здрави с напредване на възрастта и да живеете по-дълго.
  • Яжте по-малко наситени мазнини. Храните, пълни с наситени мазнини са известни крадци на съня. Не само, че те водят до по-малко сън с бавни вълни, но те са също така известен тригери за киселинен рефлукс, който причинява проблеми със съня за много хора.
  • Кажете сайонара (довиждане –яп.) на захарта. Захарта предизвиква нервната ви система и ви кара да се будите по-често през нощта.
  • Оставете алкохола и кофеина. Ако имате хронични проблеми със съня, вие не трябва да употребявате кофеин. И ако наистина не може да се откажете от сутрешното си чаша, най-малкото избягвайте напитки с кофеин по време на втората половина от деня си. Употребата на алкохол също е сполучлив начин да имате лош сън. Можете да заспите по-бързо след няколко коктейла, но качеството но съня ще бъде по-малко тонизиращо.

Добрата новина е, че изследователите от Columbia University Medical Center констатираха, че тази диета влияе върху ефективността на моделите на съня веднага - така че ако сте яли по-малко наситени мазнини и повече фибри днес, трябва да спите по-спокойно тази вечер.

По Jenny Smiechowski

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *