Антибиотиците могат да спират растежа на нови мозъчни клетки и да влошават паметта

antibiotic-pills-150x150

Отдавна е известно, че антибиотиците причиняват проблеми в червата, нарушавайки популацията от здравословни микроорганизми и увеличавайки уязвимостта към различни инфекциозни заболявания. Но нови доказателства сочат, че антибиотиците наред със способността си да убиват чревните бактерии, имат способността и да спират растежа на нови мозъчни клетки в хипокампуса - областта на мозъка, свързана с паметта.

Проучване с лабораторни мишки, публикувано наскоро в Cell Reports, разкрива, че един вид бели кръвни клетки комуникират с мозъка, имунната система и червата. Но е установено, че антибиотиците значително намаляват присъствието на тези специфични бели кръвни клетки – вероятно причина за намаляване образуването на нови мозъчни клетки и влошаване паметта, наблюдавано при мишките.

Как паметта, имунната система и здравето на червата са взаимосвързани

Голям брой проучвания са фокусирани върху ефекта на антибиотиците върху иначе здравословните чревни микроби. Тези проучвания показаха, че антибиотиците могат да имат трайно въздействие, оставяйки тялото в по-голям риск от заболяване.

Идеята, че имунната система може по някакъв начин да влияе върху растежа и здравето на мозъчните клетки е наблюдавано и в по-ранни изследвания още преди 10 години. Но не е имало толкова много доказателства до скорошните за връзката от мозъка към имунната система и обратно към червата.

Областта на мозъка, засегната от загубата на полезните чревни бактерии, е хипокампусът, който е мозъчният център на паметта и обикновено произвежда нови мозъчни клетки през целия живот.

В друго проучване при мишки с нормална чревна флора, но с ниски нива на специфичните бели кръвни клетки, поради генетика или целенасочена употреба на антибиотици, е установено, че имат същите дефицити на памет и мозъчни клетки, както при мишките със загуба на полезни чревни бактерии. След като изследователите подменили белите кръвни клетки при мишките, паметта и неврогенезата показали подобрение.

Използването на пробиотици свежда до минимум щетите, нанесени от антибиотиците

Изследователите също така установили, че пробиотиците, както и физическите упражнения, могат да повлияят на здравето и растежа на мозъчни клетки, отменяйки щетите, нанесени от антибиотици. Те стигат до извода, че нежеланите странични ефекти на антибиотиците могат да бъдат реверсирани.

Това откритие предполага, че са необходими повече клинични изпитвания за по-нататъшно установяване на пряка връзка между антибиотиците и мозъка, без обход през червата. Обещаващо е също, че пробиотиците могат да бъдат използвани за подпомагане лечението на пациенти с невродегенеративни и психиатрични разстройства. Още клинични изпитвания трябва да се направят, за да се измерят различията в психиатричните заболявания, невродегенеративните заболявания, настроението, състава на бактериите в червата и функцията на имунните клетки.

Lori Alton, June 26, 2016

References:

http://www.eurekalert.org/pub_releases/2016-05/cp-ms051316.php

https://www.sciencedaily.com/releases/2016/05/160519130105.htm

http://www.naturalhealth365.com/antibiotic-gut-health-instestinal-flora-1690.html

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *