Най-ефективният начин да се спре рака на простатата

prostate-issue-150x150

Ракът на простатата е втората водеща причина за смърт от рак при мъжете в САЩ: по настоящем той убива около 26 000 мъже годишно, а над 180 000 мъже ще бъдат диагностицирани с болестта през тази година.

Кръвният тест PSA (prostate-specific antigen)  може да провери дали даден човек има нормални нива на PSA. Този тест позволява ранно откриване на рак на простатата, така че да е възможно по-ефективно лечение и по-висок процент на изцеление.

Критиците на PSA тестовете обръщат внимание върху риска от свръхлечение и в резултат на това усложнения от злокачественост на простатата, която би могла да не се е разпространила. Факт е, че много застаряващи мъже имат поне някакво доказателство за ракови клетки в простатата. Обаче, защитниците настояват, че изследването за нормални нива на PSA може да помогне с ранно откриване, което да даде възможност за всякакви промени в начина на живот, за да бъдат по-ефективни и лечебните протоколи.

Изборът на здравословен начин на живот е от съществено значение за намаляване на случаите на появата, развитието и смъртността от рак на простатата. Проучване  от 2005 година на Дийн Орниш, M.D. и колеги показа, че маркерите на рак на простатата били подчертано реверсирани при мъже, които са направили промени в начина си на живот, като консумиране на по-малко мазни храни, повече зеленчуци и плодове, както и правене на редовни физически упражнения. Ползите за здравето се увеличили до степента, в която участниците в проучването успявали да осъществят тези промени.

Здравословното хранене и редовните физически упражнения имат драматичен положителен ефект

 

Изследванията на кръвния серум при здрави мъже също са показали инхибиране растежа на тумора със 70%. За сравнение, кръвният серум от тези, които не са направили тези промени в начина на живот, се наблюдава потискане растежа на туморите само с 9%.

Правилното хранене и умерената физическа активност са задължително условие за оптимално здраве. Това може дори да доведе кръвната среда на човек с рак на простатата да стане много по-малко гостоприемна към съществуващия рак и да блокира растежа на туморите.

Здравословният начин на живот плюс PSA тестване се равнява на превенция на рака на простатата

 

Проучване от 2014 г. на ирански мъже установи, че по-високият прием на зеленчуци и плодове корелира със защита срещу рак на простатата. Храни като зеле, ябълки, домати и нар спомогнали за намаляване на риска от рак на простатата с 67%.

Друго изследване на италиански мъже от 2014 г. оказва, че мъжете, които консумирали храни, съдържащи скорбяла и животински продукти, имали 1,5 пъти по-висок риск от рак на простатата. Повишената консумация на фибри и витамини показала намален риск.

Друго проучване доказа връзка между затлъстяването и 1.5 пъти по-висок риск от прогресия на рака на простатата при мъжете, които вече имали това заболяване. Това отчасти е поради затлъстяването, свързано с хронично ниво на възпаление.

Изводът? Редовното PSA тестване може да потвърди нормални нива на PSA и да позволи на мъжете да получат лечение отрано, ако стойностите се повишат до обезпокояващи нива.  Безброй изследвания потвърждават факта, че редовното PSA тестване, заедно с поддържането на здравословно тегло със здравословен начин на живот е най-ефективната формула за предпазване от рак на простатата.

Dena Schmidt

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *