Намалете риска от катаракта до 30 процента с витамин C

cataracts-150x150

Катаракта е често срещано явление с процеса на стареене – при 29% от всички американци и в над 50% от хората на 85 и повече години, които трябва да се справят с „матово“ и намалено зрение. Катарактите все още са основната причина за слепота в света, въпреки че операцията за премахване на катаракта се превърна в рутинна процедура в много страни.

Но сега изследователи от Кралския колеж в Лондон са открили интересна връзка между нутриентите и предотвратяването на катаракта. Резултатите сочат повече от 30% намаление на риска от развитие на катаракта при жени, чиято диета е била богата на храни, съдържащи достатъчно завишени количества витамин С.

Предотвратяване на катаракта: диетата е по-важна от генетиката

В лондонското проучване изследователите се стремят да разберат по-добре влиянието на хранителните вещества за развитието на катаракта, както и да сравнят въздействието на храната и други фактори на околната среда с влиянието на генетичните фактори. Изследвани били 1000 двойки жени близначки. Изследователите използвали дигитални изображения за измерване непрозрачността на лещите на участниците, когато били на около 60-годишна възраст и след това отново измерили 324 двойки от близнаците 10 години след първоначалните измервания.

На участниците бил раздаден въпросник, чрез който да се проследи приемът им на редица хранителни вещества, включително витамин С. Учените открили 20% намален риск от катаракта при висок прием на витамин С при вземането на първоначалните измервания. Това намаление, което се дължи на витамин C, скочило на 33% при измерването след 10 години. Проучването разглеждало само ползите от витамин С, доставян в организма чрез консумираните храни, а не чрез добавки.

Изследователите заключават, че генетиката е отговорна за едва около 35% от случаите на развитие на катаракта, докато фактори на околната среда, като храната, са отговорни за около 65%. Този извод е в противоположност на предишните предположения, че генетиката играе по-голяма роля.

Антиоксидантните свойства забавят развитието на катаракта

 

Способността на витамин С да забавя развитието на катаракта вероятно се дължи на силните му антиоксидантни свойства. Като антиоксидант, витамин С помага за предотвратяване на прекомерните свободни радикали, които могат да увредят тъканите и клетките. Антиоксиданти, като витамин С, могат да предотвратят тази щети.

Макар течността около очната леща нормално да е с високо съдържание на витамин С, учените предполагат, че консумирането на храни, богати на витамин С, дават допълнителен тласък на нивата на витамин С в течността, което осигурява допълнителна защита.

Предпочитайте храни, богати на витамин С, за да се намали развитието на катаракта

Макар и да не е възможно изцяло да се елиминира развитието на катаракта, свързано с процеса на стареене, изборът на храна, богата на витамин С, може да помогне да се забави въздействието, което катаракта може да има върху зрението ви. И докато може и да не знаете кои храни са с високо съдържание на определени други витамини, вероятно знаете, че цитрусовите плодове са добър източник на витамин С. Но въпреки че това е общоизвестно, приемът на витамин С чрез храната при средностатистическия възрастен в САЩ едва достига нивото на Препоръчителния Референтен Прием.

Докато повечето животни са в състояние да си произвеждат витамин С, най-добрият хранителен източник на витамин С е изцяло на растителна основа. Главните източници на витамин С включват цитрусови плодове, като портокали, грейпфрути, лимони, както и други не-цитрусови плодове, като папая, ягоди, малини, киви, ананас и пъпеш, между другото.

Можете също така да получите допълнително витамин С в храната си чрез зелени листни зеленчуци и кръстоцветни зеленчуци. Ще откриете, че броколи, чушки, брюкселско зеле, лятна и зимна тиква, зелен фасул и моркови са отлични източници на витамин С.

 Lori Alton

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *