Удивително – тумор изчезва от животоспасяващ витамин

used-vitamin-block-tumor-growth-worked-800x600

Ракът на дебелото черво може да бъде особено трудно изкореним. Една от основните причини се дължи на упоритостта на раковите клетки на дебелото черво. След химиотерапия една група от тези клетки е в състояние да остане в дебелото черво и може да предизвика рецидиви. Но помощта за пациентите може да дойде от един прост витамин.

Оцелелите от рак на дебелото черво клетки са особено устойчиви, защото те са стволови клетки - което означава, че са незрели клетки, които чакат да се превърнат в нормалните клетки в дебелото черво. Проблемът? Те все още съдържат опасни ракови мутация. И до сега не е имало друга ефективна терапия, което позволява ракът да се върне и разпространи.

Това е до сега, когато изследователи са открили "сигналния път" Тези клетки се манипулират, за да оцелеят.

Проучване, публикувано в Cancer Cell, се фокусира върху протеин, наречен HOXA5, който е част от семейството на протеините, които регулират развитието на плода. Тези протеини трябва да са сигурни, че човешкото тяло се развива, и че всяка клетка се развива в конкретната област на тялото. И в червата тези протеини играят важна роля в ограничаването на броя на стволови клетки, както и клетките, които ги правят.

Но раковите стволови клетки на дебелото черво са създали сигнален път, който им позволява да се блокира протеинът HOXA5, така че те продължават да се развиват неконтролируемо като зрели ракови клетки, което води до рецидиви и метастази.

Когато изследователите направиха това откритие, следващата логична стъпка е да се определи друг механизъм, който може да замени раковите стволови клетки и да изпълнява същата функция, която HOXA5 изпълнява обикновено. Те  откриха своя отговор във витамин А.

Витамин А е ретиноид и учените са наясно, че поради малката химична структура на ретиноида, той може да индуцира диференциация на стволови клетки в кожата. Така че, когато учените използват ретиноиди срещу стволови клетки на дебелото черво, те са установили, че активира отново HOXA5.

При мишките, които имат рак на дебелото черво, лечение с ретиноиди блокира туморната прогресия и нормализира тъканта. Това лечение елиминира рака на стволовите клетки и предотвратява разпространението му при живите мишки.

Но тези изследователи направиха  още една крачка напред - те имаха същите резултати в тъканните проби от реалните човешки пациенти. Това е страхотна новина!

Това ново лечение се нарича ретиноидно  диференцираща терапия и учените, които помогнаха за откритието смятат , че тя може да бъде значително по-ефективна срещу рака на дебелото черво - не само за лечение на съществуващото заболяване, но и като превантивна мярка при пациенти с висок риск.

В същото време, можете да получите много витамин А в сладките картофи, морковите, тъмните листни зеленчуци, зимните тикви, марулята, сушените кайсии, пъпеша, чушките, рибата, черния дроб, както и тропическите плодове. Сегашната дневна стойност за витамин А е 5000 международни единици (IU). Уверете се, че получавате достатъчно.

[1] http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-12/epfd-tcc121115.php

Easy Health Options Staff 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *