Коремни мускули и коремни тлъстини

ab-exercise

Може погрешно да вярвате, че трябва да направите стотици коремни преси, за да си оформите силни, релефни коремни мускули. Макар и да изграждате сила в коремните си мускули, вие никога да можете да видите тази мускулатура, докато не премахнете коремните си мазнини.

Силните, тонизирани основни мускули правят нещо повече от това просто да изглеждате и да се чувствате добре. Всъщност, те стабилизират гръбнака и намаляват потенциала за болки в гърба. Основните ви мускули действат като вътрешен корсет, държейки червата и осигурявайки надеждна основа на подкрепа за гръбнака ви.

Една силна мускулатура подобрява и способността ви да се движите лесно и да извършвате ежедневните си дейности с по-малко дискомфорт. Те помогат да си подобрите баланса и стабилността, което става особено важно със стареенето.

Важно е да имате предвид, че едно единствено коремно упражнение не може да повлияе на различните групи коремни мускули, така че ще са необходим най-различни движения. Силните мускули на гърба също помагат да се поддържа и стомахът ви.

Различни видове мазнини

Вашето тяло използва различни видове мазнини, за да изпълнява различни метаболитни функции. Но не всички от тези функции са здравословни. Двата основни вида мазнини са подкожна мазнина и висцерална мастна тъкан.

Подкожната мастна тъкан е слоят мазнини над мускулите ви и директно под кожата ви. Подкожната мазнина е това, което измервате с помощта на кожни апаратчета (дебеломери), за да изчислите общата телесна мазнина. Това е, което се поклаща, когато се движите и причинява целулит.

По-дълбоко, висцерална мастна тъкан обгръща вашите органи и е метаболитно по- активна от подкожната мазнина. Може да имате висцерална мастна тъкан, въпреки че индексът ви на телесна маса е в нормални граници. С други думи, не е нужно да бъдете с наднормено тегло, за да имате излишък от висцерална мастна тъкан.

Въпреки че, както подкожната, така и висцералната мастна тъкан корелират с метаболитни рискови фактори,  висцералната мазнина е по-силно свързана. Изследователите наричат висцералната мастна тъкан "уникално депо на патогенна мазнина", увеличаваща вашия риск от диабет, сърдечни заболявания и инсулт.

Налице са съществени различия в количеството висцерална мастна тъкан, която може да носите при конкретен индекс на телесна маса. Поради тази причина измерването на обиколката на талията е включено в оценката на общото натрупване на мазнини и риска от сърдечно-съдови заболявания, инсулт, диабет и затлъстяване.

Когато повечето от мазнините са локализирани около талията, а не около бедрата ви, това повишава потенциалния ви риск от заболяване. За намален потенциален риск от заболяване се приема обиколка на талията от 89 см или по-малко при жените и 102 см или по-малко при мъжете.

By Dr. Mercola

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *