Фруктозата причинява генетични промени в мозъка, което увеличава риска от заболяване

soda-bottles-150x150

Не е тайна, че сладките напитки, сладкишите и други преработени храни, съдържащи високо фруктозен царевичен сироп са вредни за вашето здраве. Най-широко разпространение в диетата на американците  има високо фруктозният царевичен сироп, който дори е обвиняван за епидемията от затлъстяване и диабет тип 2 Но сега, учени от University of California, Los Angeles (UCLA),  започнаха да разкриват точните причини защо фруктозата е свързана с толкова много злини.

Изследователи откриха, че всъщност фруктозата променя стотици гени в мозъка. Тези промени са свързани с развитието на много заболявания, включително диабет, сърдечно-съдови заболявания, болестта на Алцхаймер, болестта на Паркинсон, депресия, биполярно разстройство и, наред с другите,  хиперактивно разстройство с дефицит на внимание. Но учените откриха също естествено решение, базирано на храненето: омега-3 мастни киселини, известни като DHA могат да обърнат тези вредни ефекти.

Учените намериха как фруктозата  влияе на метаболизма и областите на мозъка, свързани с паметта 

Публикувано онлайн в списание EBioMedicine, проучване на UCLA е първото  в сферата на  геномиката, отнасящо се до всички гени, генни пътища и генни мрежи, засегнати от фруктозата. Учените от UCLA първи направиха експеримент, в който обучиха плъхове как  да избягат от лабиринт, а след това разделиха животните на случаен принцип в три групи. В течение на шест седмици, една група пиеше вода, в която имаше  фруктоза, еквивалентна  на  човешкото пиене на литър подсладена напитка на ден. На втората група също беше дадена фруктозна вода, но след това е предвидена диета, богата на омега-3 мастна киселина DHA. Плъхове в третата група  получиха обикновена вода без фруктоза и без DHA.

След шест седмици, плъховете бяха отново пуснати през лабиринта. На животните, на които беше  дадена фруктоза отне около два пъти по-дълго, за да се движат в лабиринта в сравнение с плъховете, които пиеха обикновена вода, което предполага, че  фруктозата по някакъв начин нарушава паметта. Тези плъхове, на които беше давана фруктоза и DHA обаче показаха навигационните умения, подобни на плъховете, които пиеха обикновена вода.

Допълнителните тестове върху плъхове показват по-значителни разлики. Например, плъхове, третирани с високо съдържание на фруктоза, имат по-висока кръвна захар, инсулинови нива и триглицериди, отколкото плъхове от останалите две групи. При хората, тези повишени нива са свързани със затлъстяване, диабет и много други свързани заболявания.

Основен здравословен проблем: високо-фруктозният сироп от царевица е станал основна съставка в американски диети 

Хранително-вкусовата промишленост на САЩ е открила, че високо фруктозният царевичен сироп може  да бъде един от най-евтините подсладители. Поради това, той се намира в широк спектър от храни, включително не само в безалкохолните  и бонбоните, но и в детските храни, зърнените закуски, киселото мляко, салатите, печените изделия и дори така наречените хранителни барове.

Американците консумират средно около 27 паунда високо фруктозен царевичен сироп през 2014 г., според оценка на Министерството на земеделието на САЩ.  Докато при фруктозата, която се намира в най-плодове, присъстващите влакна значително забавят абсорбцията на захар, а другите полезни съставки на плодовете са  помощ на организма да компенсира недостатъците на фруктозата.

Омега-3 мастни киселини DHA могат да обърнат  вредното въздействие на фруктозата 

Можете да избегнете вредните промени, причинени от високо фруктозен царевичен сироп, като внимателно четете етикетите на храните. Фруктоза  под формата на царевичен сироп се добавя към все по-голям брой продукти, където вие не бихте очаквали да я намерите. Опитайте да получите по-голямата част от храната си от пълнозърнести храни, които не разполагат с добавени съставки, както и да включвате изобилие от зеленчуци и плодове.

За да се промени всяка щета, направено от фруктоза, не забравяйте да се включи на омега-3 мастна киселина DHA в диетата си. Вашето тяло не може да произвежда DHA, но можете да допълнят здравословна диета с високо качество на DHA добавка или да получите адекватни количества DHA от храните, които избирате.

DHA се намира главно в животински продукти като риба, яйца и месо. Мазните риби, като сьомга, херинга, скумрия, пъстърва и сардини са някои от най-богатите хранителни източници, с от 10 до 100 пъти повече DHA от други хранителни източници като ядки, семена, пълнозърнести храни и тъмно зелени листни зеленчуци.

Lori Alton

References:

http://newsroom.ucla.edu/releases/fructose-alters-hundreds-of-brain-genes-which-can-lead-to-a-wide-range-of-diseases

http://www.upi.com/Health_News/2016/04/22/Fructose-a-factor-in-disease-related-genetic-changes-in-brain-study-says/4601461340671

https://www.sciencedaily.com/releases/2016/04/160422091900.htm

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *