Пестицидите са свързани с много от най-сериозните здравни проблеми на нашето време

1393332752_89186_1

Има безспорни научни доказателства, че пестицидите са свързани с едни от най-широко разпространените заболявания на нашето време. Така например, връзката им с рака, диабета, болестта на Алцхаймер и други, са изследвани и потвърдени многократно. По-опасното е, че нови изследвания  разширяват вижданията ни за това, че вредите от пестицидите могат да бъдат още по-големи. Вижте резултатите от някои от най-новите проучвания по тази тема:

Болестта на Паркинсон

Болестта на Паркинсон е второто най-често невродегенеративно заболяване  и се появява, когато нервните клетки на мозъка са повредени, така че те вече не произвеждат допамин, което помага за контрола на движението на мускулите. Най-малко един милион американци страдат от болестта на Паркинсон, с около 50 000 нови диагнози всяка година.

Известно е, че генетиката играе роля при по-малко от един процент от случаите. Нарастват  епидемиологичните и токсикологични доказателства, че излагането на пестициди, както и взаимодействията гени-пестициди са водеща причина. В едно изследване, публикувано в International Journal of Epidemiology, са открити обстоятелства за увеличаване  шансове за болестта на Паркинсон с 47%  чрез честа употреба на домакински пестициди. Тези, които се използват често пестициди, съдържащи органофосфати (ОП), увеличават  вероятността от Паркинсон със 71 процента.

Ендокринни нарушения

Това е състояние, когато химикали от пестициди, домакински препарати, пластмаси, дезинфекционни средства и други химически вещества, навлизат в организма, където разстройват здравословния хормоналния баланс и  причиняват заболяване, както и развитие на репродуктивни проблеми. Ендокринната система се състои не само от хормони, но и жлези, които ги произвеждат, включително щитовидната жлеза, половите жлези, надбъбречната жлеза и хипофизата. Ендокринната система е от решаващо значение за човешкото развитие, растеж, възпроизводство и поведение.

Научните доказателства показват, че тези химикали  имитират действието на естествено произведени хормони, което води до химични реакции в тялото. Освен това, изследванията показват, че тези вещества са в състояние да блокират хормонални рецептори в клетки, да спират нормалното хормонално действие, както и да променят концентрацията на естествените хормони чрез намеса в хормоналния синтез, метаболизъм, екскреция и транспорт.

Родилните дефекти

Родилните дефекти са водеща причина за смъртта на бебета в първата си година. В едно проучване, мексикански и американски жени са изложени на повишен риск от раждане на деца с дефекти на невралната тръба. В друго проучване, публикувано в списанието на Occupational and Environmental Medicine, анализът показва, че жени, изложени на въздействия на химикали в своята  работа имат два пъти по-голям риск от хипоспадия и пет пъти по-голям риск от множествени дефекти.

Връзката между пестицидите и вродени дефекти също влезе в очите на обществеността през 2005 г. Три бебета, родени от майки, които са работили в Ag-Mart Produce, фирма за производство на химически обработени продукти и други селскостопански продукти, са родени с тежки вродени малформации.

Астма

Както използването на пестициди се  увеличава, така се увеличава и процентът на астмата, стигащ до епидемични нива в САЩ от средата на 1980-те. Около 16 милиона души страдат от астма само в САЩ. Това сериозно хронично заболяване, може да бъде опасно за живота. Като част от Agricultural Health Study, включващо 25,814 селскостопански жени, бяха открити общо седем инсектициди, 2 хербициди и 1 фунгицид, които  са значително свързани с атопична астма, докато пестицидът перметрин  е бил свързан с неатопична астма.

Изследователите са установили, че излагането на пестициди може да предизвика отравяне ефект, свързан с астмата. За съжаление, правителствената политика продължава да позволява  използването на пестициди, които причиняват астма и непропорционално голям брой деца от населението с ниски доходи са известни да страдат от астма – това се дължи в голяма степен на училищните отсъствия и на цикъла на бедността.

Разстройства в обучението и развитието

Един от всеки шест американски деца са известни да имат едно или повече увреждания за развитие, включително обучителни нарушения, сериозни поведенчески разстройства и емоционални разстройства. Учените смятат, че рязкото увеличение на физически и психични разстройства при децата се дължи на увеличения размер на токсични химикали в околната среда.

Мозъкът на детето е много по-податлив на въздействието на токсични пестициди от мозъка на възрастен. Тази повишена уязвимост, по време на която мозъкът е подложен на серия от изключително сложни процеси, започва по време на развитието на плода и продължава в юношеството. Изследванията показват, че дори и при ниски нива на експозиция, пестицидите могат да причинят субклинични ефекти, които могат да имат неблагоприятен ефект върху интелигентността или поведенчески промени.

Репродуктивно и сексуално разстройство

Оценките, фокусирани върху експозицията на околната среда, както и дивите животни, лабораторни и епидемиологични проучвания показват, излагането на замърсители на околната среда от ниско ниво, като например пестициди и други химикали, едва доловимо подкопава способността да се възпроизвеждат. Ефекти могат да се появят и при мъжките и женските репродуктивни системи.

В едно проучване, обхващащо плъхове, следователите установили, че дори и излагане на ниски дози на пестициди, причинени проблеми с репродуктивното развитие. В един руско проучване на момчетата, които живеят в известен, заразени с диоксин регион, са открити да проявяват по-късно началото на пубертета с по-високи концентрации на диоксин.

По Lori Alton

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *