Днес затлъстяването е причина за милион случаи на рак годишно в световен мащаб

zatlastqvane_globalen_problem

Близо 30% от населението в света е с наднормено тегло или затлъстяване, а това оказва значително въздействие върху процента на ракови заболявания, твърдят експерти. Според един скорошен доклад,  затлъстяването категорично е отговорно за поне 500 000 случаи на рак по целия свят всяка година.

Почти две трети от свързания със затлъстяването случаи на рак, които включват рак на дебелото черво, ректума, яйчниците и матката, се срещат в Северна Америка и Европа.

Жените са в най-голям риск. В сравнение с мъжете, жените е два пъти по-вероятно да развият рак, свързан със затлъстяването, най-често срещаните форми на които са в постменопаузен рак на гърдата, ендометриума и рак на дебелото черво.

Обезпокоително, ако сегашните тенденции се запазят, изчисленията показват, че почти половината от възрастното население в света ще бъде с наднормено тегло или затлъстяване до 2030 г., което автоматично също така ще повиши честотата на раковите заболявания.

Най-новите данни за свързания със затлъстяването рак в световен мащаб

Като цяло затлъстяването е свързано с 5,4 % от всички нови случаи на рак при жените (в световен мащаб) през 2012 г. и с 1,9% от случаите на рак при мъжете през същата година. Когато се сравнят развитите с развиващите се страни, разликата е доста рязка.

По-голямата част от консумираната храна в развитите страни е преработена, докато в повечето развиващи се страни все още консумират по-традиционна храна, което, комбинирано с други изследвания върху рака, категорично показва, че храната играе значителна роля.

Следващите данни показват, че затлъстяването, причинени от предимно непреработени храни, се оказва далеч по-доброкачествено от затлъстяването, причинено от преработени храни:

  • 8% от всички ракови заболявания при жените в развитите страни са свързани със затлъстяването, в сравнение със само 1,5% в развиващите се страни;
  • 3% от всички ракови заболявания при мъжете в развитите страни са свързани със затлъстяването, в сравнение със само 0.3% в развиващите се страни.

Водещият автор д-р Мелина Арнолд от Международната агенция за изследване на рака казва:

"Нашите открития добавят подкрепа за глобални усилия за справяне с нарастващите тенденции в затлъстяването. Глобалното разпространение на затлъстяването сред възрастните се е удвоило от 1980 г. насам.

Ако тази тенденция се запази, то със сигурност ще се увеличи бъдещата тежест на рака, особено в Южна Америка и Северна Африка, където са наблюдавани най-големите увеличения в случаите на затлъстяване през последните 30 години."

Глобалната цена на затлъстяването в момента е в 2 трилиона щатски долара годишно, което е почти колкото глобалната цена на пушенето (2,1 трилиона долара) и въоръженото насилие (включително война и тероризъм, които също имат глобална цена от 2,1 трилиона долара).

Разходите, произтичащи от затлъстяването, са разнообразни. Това състояние е свързано с изгубени работни дни и по-ниска производителност, и по-високи разходи за здравеопазване поради безброй свързани със затлъстяването заболявания.

By Dr. Mercola

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *