Как да прецените индивидуалните си потребности от вода

images

Както съм отбелязвал по-рано, много от изследванията, които изследват консумацията на вода за загуба на тегло, включват пиене на 500 мл вода преди всяко хранене. Това е две високи чаши вода. Що се отнася до конвенционалната препоръка да се пият осем чаши вода на ден, няма научни данни.

Потребностите за вода в действителност са изключително индивидуални и могат да варират от ден на ден в зависимост от възрастта, теглото, ниво на активност, температурата и така нататък.

  • Чувство за жажда. След като тялото изгуби между 1% и 2% от общото си съдържание на вода, то ще сигнализира за своите нужди като ви накара да почувствате жажда.

Имайте предвид, че рефлексът за жажда има склонност да бъде недоразвит при децата и може да бъде компрометиран при по-възрастни хора, и когато след време действително регистрирате жажда, вече може да бъдете много по-обезводнен. Ако устата ви е суха, това е знак да се рехидратирате.

Ако сте атлет, ниво от 2% дехидратация е достатъчно, за да предизвика намаляване с 10% в спортните ви постижения, а скорошно изследване показва, че ако шофирате дехидратиран, се намалява концентрацията и времето за реакция в същата степен, като при малка употреба на алкохол и/или лишаване от сън.

За тези тестове хидратираните шофьори пиели по 200 мл вода на час; дехидратираните шофьори пиели само по 25 мл вода на час. Този вид данни могат също да загатнат за количеството вода, което ви е необходимо, за да оптимизирате мозъчната си функция и физическата си издръжливост.

  • Цветът на урината. Би трябвало да пиете достатъчно вода, за да стане вашата урина светло жълта. Потъмняването на урината е знак, че бъбреците задържат течности, за да поддържат телесните ви функции, което включва детоксикация. В резултат на това урината ви ще изглежда силно концентрирана и тъмна.

Едно предупреждение: рибофлавинът (витамин В2; също така намиращ се в повечето мулти-витамини) ще превърне урината ви в светла, почти флуоресцентно жълта, което ще затрудни вашата преценка за нуждите ви от вода въз основа на цвета на урината.

  • Честота на уриниране. Един здрав човек уринира средно около седем или осем пъти на ден. Ако урината е оскъдна или ако не сте уринирали в продължение на няколко часа, може да се нуждаете от повече вода.

Други признаци и симптоми, че се нуждаете от повече вода

Други по-фини сигнали, показващи, че тялото ви може би е лишено от вода, включват: 20,21

  • Умора, замаяност и/или промени в настроението
  • Мускулни спазми
  • Главоболие,болки в гърба или ставите; втрисане
  • Помръкнала, суха кожа и/или силно изразени бръчки
  • Запек

Камъни в бъбреците са друг "симптом", че може да сте хронично дехидратирани, като риск №1 за камъни в бъбреците е недостатъчният прием на вода. Ако не пиете достатъчно вода, урината ви ще има по-високи концентрации на отпадъчни продукти, включително вещества, които могат да образуват камъни. Образуващите камъни химикали, като калций, оксалат, урати, цистеин, ксантин и фосфат, ще имат по-малък шанс да се заселят и останат в бъбреците и пикочните пътища, ако уринирате често.

Според резултатите от голям мета-анализ, представени на заседание на National Kidney Foundation в Далас през 2015 г., хората, които генерирали 2- 2,5 литра урина на ден, имали 50% по-малка вероятност да развиват камъни в бъбреците, в сравнение с онези, които произвеждали недостатъчни количества урина. За да генерират това количество урина, хората обикновено трябвало да пият осем до десет 240 милилитрови чаши вода дневно.

Насоки, издадени от American College of Physicians  през 2014 г., препоръчват за тези, които вече са имали в миналото камъни в бъбреците, да пият достатъчно вода за генерирането на 2 литра урина всеки ден, което, според тях, може да намали шансовете от повторна поява с около 50%.23  National Kidney Foundation също препоръчва пиенето на повече от 12 чаши вода на ден, за да се избегнат камъни в бъбреците.

By Dr. Mercola

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *