Какво е нужно за изгарянето на една нездравословна храна (Junk Food)?

jena-qde-sladko-tiho

Да се върнем отново към изгарянето на калориите. Колко физическа активност е необходима за изгарянето на някои от любимите ви ястия и закуски? Както бе споменато, вие не можете да преустановите „упражненията“ на устата си и една от причините за това е заради очевидния обем активност, изискван за изгарянето на излишните калории.

Друг фактор, който играе в това уравнение, е свързан с метаболитните ефекти на калориите от различните източници. което насочва към следващия раздел. 

За да се "отработи" един Big Mac на Макдоналдс, мъжете ще трябва да правят повече от 40 минути кардио; на жените ще трябват малко повече от 50 минути. Ако сте изяли и голяма порция пържени картофи с него, ето ви още 40 минути кардио за мъжете и 48 минути за жените.

Ако изпиете и кен безалкохолна напитка, добавете още 12 до 14 минути кардио, съответно за мъжете и жените. Така че, за да "неутрализирате" калориите в тази храна, която е често срещана комбинация, ще се нуждаете от най-малко 1,5 часа умерена до интензивна тренировка.

В същото време, предишни изследвания показват, че повече от половината американци на възраст над 18 години въобще не са ангажирани в някаква 10-минутна или по-продължителна енергична физическа активност на седмица. Ако направите аритметиката, лесно се вижда как допълнителните килограми се натрупват, ако водите заседнал начин на живот и ядете много нездравословна храна (junk food).

За овладяване на теглото си яжте истинска храна и бъдете активни

Накратко казано, ако сте загрижени за теглото и здравето си, трябва да обърнете внимание на качеството на храната си, на съотношението на въглехидрати, мазнини и протеини, и да увеличите физическата си активност.

Не правете грешката да се опитвате да откриете кои преработени храни са "добри" за вас и кои не са. Много по-ефикасно правило е просто да ядете истинска храна, колкото е възможно най-близко до естественото ѝ състояние.

Следните прости и лесни за запомняне указания ще ви дадат правилната посока:

  • Яжте ИСТИНСКА ХРАНА. Купувайте цели, в идеалния случай органични храни и си ги приготвяйте от нулата. Това, преди всичко, автоматично ще намали консумацията на добавена захар, което е основната причина за инсулиновата резистентност и за наддаването на тегло.

Ако си купувате органични продукти, ще намалите също вашето излагане на пестициди и генно модифицирани съставки, а също така автоматично ще избегнете изкуствените подсладители и вредните преработени мазнини. Избирането на органични меса (от животни на паша) ще ви помогне да избегнете генно модифицирани съставки, пестициди, хормони, антибиотици и други ускоряващи растежа медикаменти.

Намалете нетните въглехидрати до 50 грама на ден или по-малко и ограничете протеините до 1 грам на килограм телесна маса. Останалите калории ще дойдат от висококачествени източници на мазнини като авокадо, истинско масло (от животни на паша), кокосово масло, макадамия и орехи (пекан).

  • Обмислете периодично гладуване. Ако все още се борите с наднорменото тегло след като сте прочистили храната си, добре е да преразгледате и графика на вашите хранения. Периодичното гладуване може да бъде много ефективно за ускоряване на прехода на тялото ви от изгаряне на захар към изгаряне на мазнини като главно гориво.
  • Увеличете физическата активност. Това включва повече да стоите прави по време на работата и да ходите повече. В идеалния случай се стремете към 7000 до 10 000 крачки на ден. По-късно може да добавите по по-строга рутинна тренировка, която наистина ще помогне да максимализирате всичките други здравословни промени в начина си на живот, които сте осъществили. Но за общото здраве и дълголетието, ежедневната ви активност и избягването на седенето дават предимство.

Стоенето може радикално да подобри вашата продуктивност

Експерименти, извършени със служители в кол център също показват, че стоенето прав по време на работа може значително да подобри производителността. След един месец представители от кол центъра, стояли прави по време на тяхната смяна, са генерирали 23% по-успешни разговори, в сравнение с техните седящи колеги. След шест месеца стоящите прави служители имали с 50% по-висок процент на успеваемост в сравнение с онези, които са били цял ден в седнало положение!

Резултатите били толкова удивителни, че един от авторите първоначално помислил, че сигурно имало грешка. Както съобщи  The Washington Post:

"За производителността по-важна от статистическите доказателства била промяната в схващането ... Изследователите забелязали различия в комфорта, нагласата за работа и в това как се чувствали служителите. Но дали резултатите от проучването биха били валидни и за други сфери на работа, например за един офис служител в натоварена адвокатска кантора или служител на рецепцията в хотел?“ „Простият отговор е да", казва авторът на изследването Марк Бендън, Ph.D. Мисля, че хора, като вас и мен, могат да подобрят продуктивността си."

По Dr. Mercola

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *