ПОМИСЛЕТЕ ВЪРХУ ТОВА…

Корица на книгата "Помислете върху това"
Помислете върху това - книга от Илиана Веселинова

Когато говорим за дефицитите и опасността за нашето здраве от поддържането и/или задълбочаването им (понякога просто от незнание), чувствам, че трябва да дам малко повече информация и за ЕНЗИМИТЕ поради пряката им връзка с тази тема.

В нашите тела има “един многоброен, отлично организиран отряд от тесни специалисти, които контролират обмяната на веществата и енергията във всяка клетка и са жизнено важни за здравословното равновесие в човешкия организъм. Наричат се ензими и броят им в нашето тяло надхвърля цифрата 40 000, защото всяка биохимична, метаболитна реакция се осъществява с помощта на специфи­чен биокатализатор – ензим тъй като тук важи правилото „един ен­зим – една реакция", казва д-р Мария Папазова. За 24 часа една клетка извършва 42 000 биохимични процеса, а имаме 100 трилиона клетки.

Ензимите са изградени от протеини и са от съществено значение за поддържане на клетъчните реакции. Те са субстанции, които подпомагат голям брой функции на организма, превръщат храната и химичните елементи в други необходими съставки, така че те да се усвоят по-лесно или да подпомогнат някои други функции.

За правилното усвояване на различните вещества в хра­ната са необходими няколко вида храносмилателни ензими. Протеазата разгражда протеините, амилазата - скорбялата, лактазата - млечната захар, а липазата мазнините.

Ензимите се произвеждат от организма, но могат и да се набавят с консумацията на плодове и зеленчуци, като: манго, авокадо, папая, краставица, банан, аспержи, но най-вече пшенични и ечемични филизи.

Не мога да не спомена и съвета на Prof. Ian Brighthope суровата храна трябва да бъде задължителна част от диетата на всеки, тъй като живите ензими, наречени образно “работници” в храните, помагат при храносмилането и усвояването на хранителните вещества.

Ето някои състояния, при които се нарушава ензимната секреция: травми, хронични забо­лявания, хронична болка, емоционален стрес, депресия, хи­рургични интервенции. От друга страна, приемането на хра­носмилателни ензими с храната помага за решаването на редица проблеми: намалена секреция на солна киселина в стомаха, панкреатична недостатъчност, остър и хроничен панкреатит, кистична фиброза, цьолиакия, непоносимост към млечни храни, чревна токсемия, порочно усвояване на храната и хранителни алергии. Ензимите играят решаваща роля и за пренасянето на хранителните вещества от чревно­то съдържимо към кръвния ток и тъканите.

Стратегията за приемане на добавки от храносмилател­ни ензими не е нова за медицината. Съвременният научен подход наложи при­емането на храносмилателни ензимни добавки от естестве­ни, природни източници, чийто лечебни и профилактични качества са значително по-широкоспектърни. Най-богати на различни ензими са много от често използваните билки, кълновете, медът, пчелните продукти и разбира се - всички плодове (особено смокиня, ананас, па­пая и др.) и зеленчуци.

Добре е да знаем, че относително малка част от ензимите се синтезира в организма, при което се изразходват собствените му енергийни и химични ресурси. Природата е определила за основен ензимен из­точник на човека суровата прясна храна, получена от незамърсена с изкуствени торове и пестициди почва. Всъщност, известната класи­фикация, която разделя храните на живи и мъртви, е в зави­симост от съдържанието или липсата на активни ензими в тях. Жива е биогенната (кълнове, мед) и биоактивна (плодове и зеленчуци) храна. За съжаление, обичайният начин на хранене днес е с промишлено получе­на или преработена, т.е. с мъртва храна, която не само не съдържа ензими, но изисква за усвояването й голям ензи­мен и енергиен разход. А преработе­ните (готвени, печени, пържени, консервирани и  др.) храни не съдържат активни ензими поради факта, че при температура над 55ºС активността на ензимите се преустановява.

ВАША ИЛИАНА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *