Потенциално смъртоносни здравни последици от затлъстяването

7570

Все пак ракът със сигурност не е единствената болест, свързана с излишък телесно тегло. Далеч от това! Болестите, свързани със затлъстяването също включват и посочените заболявания по-долу, но не се ограничават с тях В световен мащаб, затлъстяването също е отговорно за около 5% от всички смъртни случаи всяка година.

Диабет тип 2

Рак (особено на гърдата, ендометриален, на дебелото черво, жлъчния мехур, на простатата и бъбреците)

Сърдечно заболяване и уголемено сърце

Нарушения на съня (включително сънна апнея)

Белодробна емболия

Хипертония

Синдром на поликистозни яйчници

Гастро-езофагеална рефлуксна болест

Неалкохолно затлъстяване на черния дроб (стеатоза)

Херния

Еректилна дисфункция

Деменция

Уринарна инконтиненция

Хронична бъбречна недостатъчност

Лимфедем (лимфен оток)

Целулит

Удар

Липидни проблеми

Хиповентилационен синдром на затлъстяването („Добродушен синдром“)

Депресия

Остеоартроза

Подагра

Заболяване на жлъчния мехур

Астма

Имайте предвид обаче че докато затлъстяването е свързано с болестите, посочени по-горе, то не е тяхна причина. Затлъстяването е маркер. Основният проблем, свързващ затлъстяването с всички тези здравни проблеми, е метаболитната дисфункция.

Основният двигател на метаболитна дисфункция е инсулиновата резистентност, причинена главно от прекомерната консумация на захар/ и обработена фруктоза. Това означава, че дори и ако все още не разполагате с клинични признаци на метаболитна дисфункция, фактът, че трупате наднорменото тегло, е знак, че вашето здраве е застрашено.

Това е особено важно да се има предвид, когато става въпрос за деца. Детското затлъстяване е също във възход, което означава, че случаите на рак могат да бъдат подхранвани дори повече, особено сред жените, чиито рак често се задвижва от излишния естроген, произведен от мастните клетки.

В САЩ затлъстяването в детската възраст почти се е утроило от 1980 г. насам. Едно от всеки пет деца в момента е с наднормено тегло до шест годишна възраст; 17% от децата и юношите са със затлъстяване. Скорошно проучване предупреждава, че децата със затлъстяване са в повишен риск от редица проблеми, по-рано отнасяни към по-възрастните хора, в това число:

  • Чернодробно заболяване
  • Високо кръвно налягане
  • Сърдечно заболяване

By Dr. Mercola

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *