Може ли пиенето на повече вода да ви помогне да отслабнете?

 

drinking-water-918

Ако не пиете достатъчно вода, лесно можете да се дехидратирате. Мнозина всъщност погрешно приемат жаждата си за глад и това е една от основните предпоставки зад идеята, че пиенето на вода може да облекчи глада и да ви помогне да отслабнете.

Все пак много проучвания подкрепят тази идея. Съвсем наскоро изследователи установиха, че възрастните, които хронично са недостатъчно хидратирани, имат по-висок индекс на телесна маса (ИТМ) и е по-вероятно да стигнат до затлъстяване, в сравнение с добре хидратираните възрастни.

Индекс на телесна маса (ИТМ)  от 25 се счита за наднормено тегло; 30 - затлъстяване. Онези, които се считат за достатъчно хидратирани, имали среден ИТМ от 28, докато неадекватно хидратираните индивиди имали среден ИТМ от 29.

Макар че това изследване не доказва, че пиенето на повече вода ще ви помогне да отслабнете, се изказва предположението, че поддържането на добра хидратация е свързана с леко по-ниско телесно тегло.

От друга страна, систематичен преглед през 2013 г. на 11 проучвания и два други мета-анализи заключи, че докато висококачествени проучвания все още липсват, увеличаването на потреблението на вода при диета за отслабване е от полза за загубата на тегло.

Изследванията, чиито обект на наблюдение не са хора, които непременно се опитват да намалят теглото си, установяват, че увеличаването на потреблението на вода дава противоречиви резултати.

Как пиенето на вода може да помогне за загубата на тегло

Всичко това се отнася до запълване на червата с вода, за да се облекчи острия пристъп на глад ли? Както бе обяснено от Authority Nutrition, действително редица механизми имат роля. Проучванията показват, че пиенето на вода:

  • Намалява приема на калории. Ако пиете повече вода, по-малко вероятно да пиете други напитки, като плодови сокове и енергийни напитки, и това е, според мен, най-важният фактор, който обяснява защо по-високото потребление на вода подпомага загубата на тегло.

Изследвания показват, че замяната на други напитки с чиста вода обикновено понижава цялостния ви прием на калории с около 9% или с 200 калории на ден.

  • Намалява апетита. Интересно е, че този ефект е показан за верен само при по-възрастни хора. Пиенето на вода преди хранене не е имало видим ефект при изследването на деца.

В едно проучване от 2010 г., възрастни, които пиели 500 милилитра вода преди всяко хранене губели допълнително още 2 килограма за период от три месеца, в сравнение с групата на непиещите вода.

Друго проучване публикувано през 2015 г., имаше много сходни резултати. Възрастните, които пият 500 мл вода 30 минути преди всяко хранене, загубили 3 кг повече тегло за период от 12 седмици, в сравнение с непиещите вода.

  • Повишава разхода на енергия в покой, което означава, че изгаряте повече калории. Докато аз се съмнявам, че пиенето на вода ще ви помогне да изгорите значително количество калории, някои проучвания твърдят, че пиенето на вода дава лек тласък на метаболизма ви.

Например, възрастни, които пиели по 500 мл вода, увеличили скоростта на метаболизма с 24% и 30%, съответно в две отделни проучвания.  Метаболизмът започнал да се покачва в рамките на първите 10 минути и достигнал своя връх около 30 до 40 минути след това.

В трето проучване, жени с наднормено тегло, които пиели повече от 1 литър вода на ден загубили допълнителни 2 кг тегло в течение на една година.

Децата с наднормено тегло и затлъстяване, които пиели по 7,5 мл вода на килограм телесно тегло (т.е. средно 518 мл) също имали 25% ръст в разхода на енергия в покой.

By Dr. Mercola

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *