Какво наистина подхранва епидемията от затлъстяване?

zatlystiavane

Както се посочва в статията ми "5 Surprising Factors That Make You Pack on Pounds", затлъстяването не е просто резултат от яденето на твърде много калории и не достатъчно физически упражнения. Макар и да е част от уравнението, факторите на околната среда и начина на живот играят далеч по-значима роля в тази тенденция. Част от проблема е, че много хора не осъзнават, че са засегнати от тези фактори и по тази причина не успяват да се справят с тях. Тук се включва:

  • Прекалена употреба на антибиотици в производството на храни и медикаменти;
  • Медикаменти за повишаване на растежа, използвани при храненето на животни;
  • Разстройващи ендокринната система химикали, включително пестициди;
  • Изкуствените подсладители;
  • Прикрито-агресивен маркетинг на вредни храни-боклуци;

Обработените храни са главният виновник, тъй като са пълни догоре със съставки, които както индивидуално, така и в комбинация, допринасят за метаболитна дисфункция и трудно поддаващо се на контрол наддаване на тегло. Тук се включва:

  • Съставки, плод на генно инженерство (ГИ), предимно царевица, соя и захарно цвекло. ГИ картофи също наскоро получиха зелена светлина,  така че ще бъдат друга ГИ съставка, за която трябва да внимаваме в близко бъдеще. Bt corn е регистриран в Агенцията по опазване на околната среда (EPA) за производство на собствена вътрешна пестициди. Това очевидно не е от голяма полза за здравето си. Други ГИ сортове са проектирани да издържат на други летални дози пестициди, което също така ги прави особено податливи на високи стойности на замърсяване с пестициди.
  • Високо-фруктозен царевичен сироп (HFCS). Освен, че е един от основните източници на генетично модифицирани организми (ГМО), той също е основен източник на калории. НFCS е дори по-лош от обикновената захар от метаболитна гледна точка и е мощен двигател на метаболитна дисфункция.
  • Хидрогенирани растителни масла (транс мазнини). Известно е, че причиняват сърдечни и сърдечно-съдови заболявания и са направени от ГМ соя, която е устойчива на пестициди. Освен опасностите от това, че е генетично модифицирана и силно замърсена с пестициди, неферментиралата соя също е свързана с редица здравословни проблеми, включително рак на гърдата. Когато са готвени при високи температури, растителните масла също се разграждат в токсични оксидирани продукти, известни като циклични алдехиди, които прави още по-вредни транс мазнините.
  • Захарното цвекло също е генно инженерство, което гарантира, че дори и храни, подсладени с "обикновена захар", попадат в по-токсична категория, благодарение на повишеното замърсяване с пестициди.

Царевичният сироп, транс-мазнините и захарта, голямата част от които са генно модифицирани и силно замърсени с токсични пестициди, всички те са хранителни фактори, които подхранват епидемията от лошо здраве, започваща с прекомерното наддаване на тегло. Така че, ако искате да се справите с теглото си и да намалите шансовете си за рак, наистина трябва да отделите сериозно внимание на това, което ядете ежедневно.

By Dr. Mercola

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *