Приемането на твърде многото вода има своите рискове

images (1)

Макар че повечето хора не пият достатъчно вода за оптимално здраве, твърде многото вода също има своите рискове. Не трябвя да прекалявате. Както подробно е описано в British Medical Journal (BMJ), прекомерните количества вода могат да предизвикат нивото на натрий да падне опасно ниско, което води до хипонатриемия – състояние, при което клетките се „подгизнали“ и се подуват.

Докато повечето клетки могат да се справят с това подуване, мозъчните клетки не могат и повечето от симптомите са причинени от мозъчен оток. Симптомите на хипонатриемия включват:

 • Объркване
 • Намалено съзнание; възможна кома
 • Халюцинации
 • Гърчове
 • Умора
 • Главоболие
 • Раздразнителност
 • Загуба на апетит
 • Мускулни спазми, крампи или слабост
 • Гадене
 • Безпокойство
 • Повръщане

Това състояние е най-често срещано сред спортистите, които се ре-хидратират  прекомерно. Ясно е, че да бъдете добре хидратирани е от съществено значение. Но може да не бъде разумно да се насилвате да пиете определено количество вода, само защото някой казва така. Помнете, че нуждите от хидратация са силно индивидуални, а най-добрите начини да прецените личните си ежедневни нужди от вода са вашите жажда, цветът на урината и честотата на уриниране.

Замяната на сладките напитки с вода е ключът за успешното управление на теглото

Един от първите съвети, които предлагам на всеки, който се опитвате да отслабне, е да спре да пие подсладени напитки, плодов сок, спортни напитки и всяка друга натоварена със захар, високо калорична напитка. Това е особено вярно за напитки, съдържащи високо-фруктозен царевичен сироп (HFCS), който е доказано, че има най-неблагоприятните метаболитни последици, подхранва наддаването на тегло, неалкохолния мастен черен дроб (стеатоза), високото кръвно налягане, диабет тип 2 и т.н.

Докато много хора вече схващат опасностите от подсладените напитки, плодовият сок все още се смята "здравословен" от болшинството. Това е сериозна грешка. Плодовият сок е също толкова опасни, колкото и подсладените напитки, а в някои случаи дори и повече. Замяната на всички сладки напитки с чиста вода може да направи съществената разлика, ако се опитвате да отслабнете или да подобрите здравето си.

Важно е да се разбере, че тялото ви губи вода постоянно, дори когато не сте изпотени, и че трябва постоянно да попълвате тази загуба на течности. Докато подсладените напитки, плодовите сокове, спортните напитки, енергийните напитки и други напитки обикновено съдържат добро количество вода, те са лоши заместители на чистата вода и като цяло не се зачитат към това изискване.

Много търговски напитки също съдържат диуретици като кофеин, който само повече ще ви дехидратира. Така че, ако сте жадни, не докосвайте кофеинова напитка.

Запомнете, изследванията показват, че пиенето само на една кутия безалкохолна напитка на ден може да добави около 7 кг към теглото ви за една година. Една подсладена напитка на ден увеличава също риска от развитие на диабет в следващото десетилетие с 18%, съгласно мета-анализ от 2015 година.

Предишни изследвания показват, че този риск може да бъде много по-висок от това. Често пиещите подсладени напитки също имат по-висок риск от рак, с любезното съдействие и на съдържанието на захар (която е идентифицирана като най-главния фактор за скока на рака), както и на потенциално канцерогенните съставки (като 4-метилимидазол), открити в карамеловия цвят.

И още един важен съвет: хидратирайте се добре, но внимавайте за качеството на водата ви, пийте структурирана вода.

By Dr. Mercola

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *