Защо пълнеем с възрастта?

abdomen-fat

От всички въпроси за стареенето този за пълнеенето с напредването на възрастта е един от най-често задаваните. Типичният отговор от медицински експерти е "сложно е" – съкращение за "не знам". А ако не знаят, тогава как могат да помогнат на пациентите си? Е, нека да опростя отговора за вас, защото остаряването не значи, че трябва да трупате излишно тегло.

Мастните клетки са необходими: те поддържат топлината ви

Първо, нека да започнем с някои факти за мастните клетки. Мастните клетки имат една главна цел, която е да складират мазнини и след това да ги освобождават за бъдещо производство на енергия. Повечето от тази енергия отива просто за поддържане топлината на тялото при 37°С. Преди раждането майката върши голямата част от работата, за да се запази топлината на плода. След раждането, новороденото трябва самó да поддържа топлината си. Ето защо броят на мастните клетки се утроява през първите шест години от живота, а след това се стабилизира, докато детето достигне юношеството. Щом се достигне юношеството, хормоните започват да променят играта.

При жените повишаването на естрогена предизвиква образуването на нови мастни клетки, както и попълването на съществуващите мастни клетки с повече мазнини по бедрата, задните части и гърдите. Тези допълнителни мазнини представляват потенциален енергиен резерв за кърмене в случай на бременност. След юношеството при жените образуването на нови мастни клетки и повишеното им попълване на практика спира. Ето защо на 25-годишна възраст жените ще имат около два пъти процента телесни мазнини и повече мастни клетки, отколкото мъжете.

Увеличението на тестостерона при мъжете няма да увеличи образуването на нови мастни клетки. След юношеството броят на мастните клетки и при мъжете, и при жените остава почти същият. Въпреки че броят на мастните клетки остава относително постоянен през останалата част от живота ви, количеството мазнини, което всяка клетка съдържа, може да бъде много променливо. Тази променливост е резултат или от стареенето, което води до намаляване на естрогена или тестостерона, или от повишаването на нивата на инсулинова резистентност, причинено от повишено възпаление. И в двата случая тези незаети мастни клетки започват да се пълнят.

Може би не въглехидратите, а възпалението е виновникът

Истинската причина за повишеното натрупване на мазнини след 25-годишната възраст е повишената инсулинова резистентност. Това състояние е предизвикано от повишено възпаление в чувствителните към инсулина клетки, затруднявайки инсулина да изпраща своето метаболитно съобщение до вътрешността на своите целеви органи в черния дроб, мускулите и мастните тъкани. Това повишаване на инсулиновата резистентност принуждава панкреаса да произвежда още повече инсулин в опитите да накара целевите тъкани да реагират. В резултат на това нивата на инсулина в кръвта се издигат и остават постоянно повишени. Що се отнася до мастните клетки в мастната тъкан, тези постоянно повишени нива на инсулин задвижват циркулиращите мазнини към съществуващите мастни клетки, като същевременно блокират освобождаването на складираните мазнини.

По същество, излишъкът на инсулин, причинен от инсулиновата резистентност, не само ви кара да дебелеете, но също така ви задържа дебели.

Противно на общоприетото мислене, въглехидратите сами по себе си не увеличават инсулина, защото нивата на инсулина ще се повишават и ще спадат по естествен път, когато ядете въглехидрати дотогава, докато нямате инсулинова резистентност. Обаче, ако имате инсулинова резистентност, тогава нивата на инсулина в кръвта ще останат постоянно повишени. А в резултат на това ще имате повишено отлагане на мазнини в съществуващите мастни клетки. Не въглехидратите причиняват инсулиновата резистентност. Това, което причинява инсулиновата резистентност, е повишеното възпаление.

По Dr.  Sears

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *