Защо ако просто ядете по-малко и се движите повече не винаги означава, че ще намалите талията си?

calorie-burning

Да си слаб не е непременно доказателство, че си в оптимално здраве. Метаболитната дисфункция може да засегне всеки, който не следва оптимизирана диета. Така или иначе, свръх теглото значително повишава вероятността да имате здравни проблеми.

Ето защо затлъстяването в детската възраст е толкова сериозен проблем, тъй като е вероятно затлъстелите деца да страдат от последствията много по-рано в зряла възраст.

Метаболитната дисфункция, като инсулинова и лептинова резистентност,  което идва със затлъстяването, предизвиква и възпаление – фактор, свързан с редица здравни проблеми, включително, но не ограничени до:

 • Хипертония, сърдечни заболявания и инсулт
 • Заболяване на жлъчния мехур
 • Когнитивен упадък, деменция и болестта на Алцхаймер
 • Бъбречно заболяване
 • Стеатоза

Защо диетите за отслабване се провалят, а физическите упражнения не могат да противодействат на пълнеенето 

Повечето хора с наднормено тегло са опитвали диети за отслабване. Повечето не са успели да загубят значително тегло. Или са отслабнали и след това са върнали теглото си плюс няколко допълнителни килограма. Защо става така?

Краткият отговор е, че този неуспех се дължи на използването на неефективен и/или неустойчив подход. Един от ключовете за дълготраен контрол на теглото е здравият метаболизъм и митохондриална функция, а много диети реално създават повече дисфункция, вместо да я коригират.

Броенето на калории е една от многото неефективни стратегии за отслабване. Тя не работи в дългосрочен план и причината за това е, че калории имат различно метаболитно влияние в зависимост от източника им.

Диетите с глад също не работят. В книгата си "Епидемията от затлъстяване: какво я причинява? Как можем да я спрем?"  Zoe Harcombe отлично обяснява защо просто по-малкото ядене и повечето движение не е отговорът на проблема със затлъстяването. Физическите упражнения, взети самостоятелно, също са неефективни. Вие просто не можете да спрете устата си да „тренира“.

Влиянието на движението върху изгарянето на калории

Казват, че движението със сигурност е част от дълготрайния отговор. Физическото движение изисква повече енергия, отколкото седенето или лежането. Въпросът е от колко движение се нуждаете?

Едно скорошно проучване оцени броя на изгорените калории при различни офис-дейности. Седемдесет и четирима доброволци с нормално тегло, двадесет и няколко годишни били разпределени в една от четирите групи дейности:

 1. Седящи, пишещи на компютър 15 минути, последвано от 15 минути стоящи на едно място, правейки усилие да се движат и мърдат възможно най-малко;
 2. Седящи, гледащи телевизионня екран в продължение на 15 минути, последвано от 15-минутно ходене на бягаща пътека;
 3. Стоене прав в продължение на 15 минути, последвано от 15 минути в седнало положение;
 4. Ходене на бягаща пътека в продължение на 15 минути, последвано от 15 минути в седнало положение.

Всички доброволци били снабдени с уреди, измерващи колко калории са изгорили. Резултатите показали:

 • При седене се изгарят около 20 калории за 15 минути, независимо от това дали се пише активно или не.
 • Стоенето прав изгаря около 22 калории за 15 минути или още осем до девет калории повече на час в сравнение със седналото положение.
 • При ходене се изгарят почти три пъти повече калории, отколкото в седящо или в изправено положение, а с един час ходене се изгарят допълнителни 130 калории всеки ден.

Тези резултати подсказват, че ако се опитвате да отслабнете, стоенето прав не може да бъде достатъчно. Повечето ходене, от друга страна, може да има леко въздействие при условие, че не го саботирате с лош избор на хранене.

Стоенето има други важни ползи за здравето

Докато стоенето все пак има незначително въздействие върху броя на калориите, които изгаряте, стоенето все пак увеличава вероятността, че общо взето ще се движите повече. Стоенето, също така, освен изгарянето на калории, носи и биологични ползи, които заслужават вашето внимание.

Както казва д-р Джеймс А. Ливайн от Arizona State University и автор на книгата "Станете! Защо вашият стол ви убива и какво можете да направите във връзка с това", изправянето предизвиква редица полезни молекулярни каскади.

Например, в рамките на 90 секунди от изправянето ви мускулните и клетъчните системи, които обработват кръвната захар, триглицеридите и холестерола (които са опосредствани от инсулина) се активират. Всички тези молекулярни ефекти са предизвикани от самото носене на вашето собствено телесно тегло.

Тези клетъчни механизми са отговорни и за изтласкването на гориво в клетките и, ако се прави редовно, радикално ще намали вашия риск от диабет.

По Dr. Mercola

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *