Най-добрите 4 плода за борба с рака

4-best-cancer-fighting-fruits

Обичам плодове. Горски плодове, ябълки, праскови, круши, портокали, манго, киви, ягоди - всички те са златни за мен.

Но знаете ли какво наистина подслажда  сделката, когато става въпрос за ядене на  плодове? Повечето плодове правят чудеса за вашето здраве. Те изобилстват от фибри, антиоксиданти и витамини, което означава, че те не са само вкусни, те са твърде здравословни.

Но абсолютно най-добрата част от консумирането на плодове е, че нещо толкова вкусно може да помогне да се предотврати една от най-смъртоносните болести в света - рака. В действителност  някои плодове са високо почитани - и високо проучени - за техните способности за борба с рака.

Но ако сте фанатик на плодовете като мен имате ограничен брой калории през деня, за да се посветите на вашата любовна афера с плодовете. И така  какви плодове наистина  трябва да сложите в чинията си за превенцията на рака? Най-добре е да се опитаме тези четири от най-мощните за борба с рака:

  • Боровинките са царя на плодовете, които се борят с рака. Това е, защото те съдържат повече антиоксиданти от почти всяка друга храна. Но защо боровинките са на крачка пред останалите, когато става въпрос за превенция на рака? При проучване от 2002 г., изследователите откриха, че боровинките са най-ефективният плода при спиране на разпространението на раковите клетки на черния дроб. Също така е установено в проучване от 2015, че червена боровинка на прах се бори с рака на дебелото черво при мишки.

Индийското цариградско грозде (амла) се смята за чудо, което убива рака на гърдата, на белия дроб, на дебелото черво и рака на черния дроб. За  къпините и  ягодите, също е научно доказано, че се борат с рака.

  • Цитрусови плодове като лимони, портокали и грейпфрути съдържат големи количества витамин С - а витамин С убива раковите клетки. Цитрусовите плодове също са пълни с флавоноиди, които потискат възпалението - коренът на повечето болести. Едно проучване от 2015 установи, че жените, които ядат повече цитрусови плодове имат значително по-малък риск от рак на яйчниците. Имайте все пак едно на ум... проучване от 2015 установи, че яденето на цитрусовите плодове, преди да прекарате време на слънце може да се увеличи риска от меланома. Така че може да избегнете цитрусовите плодове, ако ще прекарате цял  ден на плажа.
  • Наровете са едни от най-мощните плодове за борба с рака. Те са били научно доказани за предотвратяване на рак на простатата, рак на белия дроб, рак на гърдата, рак на яйчниците, рак на дебелото черво, рак на кожата и рак на пикочния мехур. Те могат също така да намалят риска от метастази. Но това не е изненада, когато знаете , че наровете са едни от най-богати на антиоксиданти храни в света. Те съдържат здравословна доза на витамин С и витамин Е.
  • Знам, че сте чували тази стара поговорка един милион пъти, но ... една ябълка на ден наистина пречи на лекаря да дойде. Тя може да ви помогне при химиотерапия. A преглед на научните изследвания от 2016 върху противораковите свойства на ябълките установи, че хората, които ядат повече ябълки имат намален риск от рак на белия дроб, рак на гърдата, на дебелото черво и рак на стомаха. Феноли, флавоноиди и други химикали, намерени в естествено състояние в ябълкови кори могат да помагат в борбата с рака на гърдата и убиват други туморни клетки.

Колко плодове трябва да се консумират? Повечето експерти препоръчват 5-9 порции плодове и зеленчуци дневно.

Jenny Smiechowski

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *