4 начина за подпомагане на вашия естествен анти-ейджинг хормон

4-ways-boost-your-natural-anti-aging-hormone-800x600

Искате ли да изглеждате 10-20 години по-млада? Да имате енергията на колежанка?  Да останете свободна от заболяване и в напреднала възраст?

Ще се опитам да  предложа нещо много смело и да кажа, че отговорът на всички тези въпроси е да. В края на краищата, вие ще трябва да бъдете луда,  да не искате тези неща. Права ли съм? Тогава нека ви попитам още нещо ...

Замисляли ли сте се за използване на човешки хормон на растежа (human growth hormone (HGH) в стремежа си за по-голямо здраве и жизненост?

Знам, че това, което вероятно мислите е: "Не искам да се превърна  в маниак с прекомерни мускули и темперамента на див бик"

Това е често срещано погрешно схващане за HGH. Много хора мислят, че е стероид или нещо подобно... но това не е така. Това е анти-стареене хормон, който  тялото произвежда по естествен път.

HGH (известен също като соматотропин) се освобождава от предния дял на хипофизата ви жлеза, която се намира в основата на мозъка. Когато сте млади, тялото ви произвежда много HGH и го използва за растежа, възпроизводството и регенерацията на клетките. Но с напредване на възрастта, производството на HGH тялото ви намалява особено след 30-годишна възраст.  Това се проявява в следните признаци на стареене:

 • Увисването на кожата
 • Бръчки
 • Изтъняване на косата
 • Повече телесните мазнини
 • По-слаби кости
 • По-малко енергия
 • Намаляване на сексуално влечение
 • Хронично заболяване

Всички тези симптоми на стареенето са свързани с намаляването на нивата на хормон на растежа на тялото ви, което е и причината произвеждания по синтетичен път HGH да е в челните редици на анти-ейджинг медицината днес. В действителност анти-ейджинг специалистите казват, че инжекциите с  HGH могат да върнат времето и да възстановяват  тялото ви в негова по-млада версия.

Има проучвания, подобни на това от 1997 г., публикувано в списанието на Clinical Endocrinology & Metabolism,  които откриват, че здрави възрастни мъже, които взимат HGH в продължение на четири месеца, имат подобрение в тяхната телесна маса, дебелината на кожата, инсулиновата чувствителност, либидото и общото благосъстояние. Или проучването от 2012, публикувано в списание JAMA Neurology,  което  установи, че хормон-освобождаващия хормон на растежа (хормон, който предизвиква освобождаване на HGH в тялото)  има положителен ефект върху когнитивните способности и спомените на хората с леки когнитивни увреждания.

Съществуват обаче рискове, свързани с приемането на синтетичен HGH. Ако имате неконтролирана употреба на HGH, можете да почувствате нежелани реакции като:

 • Задържане на течности
 • Болки в ставите
 • Синдром на карпалния тунел
 • Повишена кръвна захар
 • Свръхрастеж на костите и мускулите

Това обяснява защо ще трябва да минете през лекар, за да получите HGH инжекции. А също и защо не е толкова лесно да се получи рецепта.  FDA е одобрила HGH добавки само за хора с документиран дефицит на HGH, нещо на което повечето от нас не е нужно.

Но дори и да не може да получите или да не искате рецепта за HGH, вие все още може да се възползва от анти-стареене правомощията си чрез повишаване на нивата на HGH по естествен път. Първият  природен HGH тласък е толкова прост като следвате тези четири стъпки:

 • Повече упражнения. Упражнението кара тялото ви да освободи повече хормони на растежа. Аеробните упражнения и упражнението  със съпротива (resistance training ) са особено ефективни, когато става въпрос за повишаване на нивата на хормон на растежа. Но трябва да се упражнявате в продължение на поне 10 минути, за да получите хормонална продукция от вашето тяло.
 • Получаване на добър нощен сън. Достатъчният сън е един от най-лесните начини за насърчаване на младостта, против остаряването на хормоните в тялото ви. В действителност нивата на производство на растежен хормон на тялото ви са най-високи, когато влизате в сън с бавни вълни.
 • Приемайте ежедневно мултивитамини. Много от витамини, които стимулират производството на HGH в организма ви може да се намери точно в дневната ви доза мултивитамини ... като витамини A, B5, B12, хром и цинк.
 • Вземете аргинин и глутамин добавки. Когато се приемат в правилното съотношение, аминокиселините аргинин и глутамин значително повишават а нивото на хормон на растежа в организма.

По  Jenny Smiechowski

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *