ПОМИСЛЕТЕ ВЪРХУ ТОВА…

Корица на книгата "Помислете върху това"
Помислете върху това - книга от Илиана Веселинова

Днес продуктите, с които се храним, не са просто комбинация от съставки, а сложни творения, които предизвикват експлозия от удоволствия в мозъка. Производителите разработват храни, които просто са неустоими и това е част от бизнес плановете им, твърди д-р Кеслър.

Всъщност, целта не е клиентът да се рови из тайните на хранителната индустрия, а да се въоръжи с методи за опълчение. Едно от основните послания е, че преяждането не е въпрос на липса на воля, а биологично предизвикателство, направено още по-тежко от прекомерно стимулиращата ни хранителна индустрия. Преодоляването му изисква планиране и структуриране на храненето и добра осведоменост за това какво ядем. Както много хора намират цигарите за отвратителни, така може да се приучим да възприемаме и определени храни. Нито е лесно, нито става бързо, но информацията ни дава по-големи възможности да се контролираме, отбелязва д-р Кеслър.

Наскоро Си Ен Ен също се включи в темата с материал за ароматите на храните. Учените добре знаят, че ароматът има далеч по-голямо въздействие върху вкуса от самите вкусови луковици. Затова съществуват фирмени разработки за изменение и на ароматите: например, по капачката на бурканче детско пюре се добавя аромат, който родителите биха разпознали като свеж, без задължително храната да е прясна. А това вече е твърде опасно.

“Краят на преяждането” на д-р Дейвид Кеслър си прави добра компания тези дни с един филм на почти същата тема – “Food Inc. Уж документален, това е всъщност филм на ужасите за нашата вечеря, пише “Лос Анджелис таймс”. Тезата е, че рафтовете в хранителните магазини са пълни с гротескни химически комбинации и генетични мутации подобно на някакви зеленчукови и плодови франкенщайни. Същото е и с животните – днешните пилета растат за седмици вместо за месеци, говедата дават по-крехко месо, а кравите – много повече мляко. Не е случайно, предупреждават авторите, че един хамбургер струва по-евтино от китка броколи. Дали не е време да се замислим, че тази евтиния ни излиза през носа – със сметките, които се принуждаваме да плащаме за здраве.

Много интересен е мета анализът на Ethan A. Huff от 2011 година. Ще се спра на  фактите и на неговия коментар, тъй като авторът показва, че проблемът с храненето не се разбира дори на най-високо научно ниво. 

Dr. Kristina Lewis от Department of Population на Harvard Medical School  и нейният колега Meredith Rosenthal публикуват доклад в New England Journal of Medicine, който предлага въвеждане на данък мазнини” върху храните. Идеята е да се подобри общественото здраве, да се увеличи производителността и в крайна сметка да се намалят разходите за здравни грижи.

Но недалновидната същност на плана – да не говорим за неговата потенциална атака срещу свободата на избора на храна – е рецепта за бедствие, казва Ethan A. Huff. Дуото не прави разграничение, например, между видовете “мазнини” и това как някои мазнини са полезни за здравето, докато други го разрушават. Същото важи и за захарта, която в непреработена, сурова и цялостна форма всъщност е полезна за здравето, за разлика от рафинираната захар.

ВАША ИЛИАНА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *