Защо хората продължават да дебелеят?

images

Важно е да се осъзнае, че диабет тип 2 не е резултат от недостатъчно производство на инсулин. Всъщност диабетът е резултат от твърде многото инсулин, произвеждан на хронична основа, предимно от яденето на високо въглехидратна, ниско маслена диета.

В следствие на това свръхпроизводство и "заглушаването" на инсулиновите рецептори идва и терминът "инсулинова резистентност". Това означава хронично повишени нива на инсулин, които правят тялото ви "резистентно" към разбирането на сигналите, изпратени от инсулина. Същото се случва и с лептина  и повечето хора с наднормено тегло или със затлъстяване имат някаква степен на инсулинова и лептинова съпротива.

Един от най-добрите предиктори на диабет тип 2, на свой ред, е затлъстяването или наднорменото тегло. От десетилетия американците неотклонно все повече пълнеят.

Например, едно изследване показва, че средният индекс на телесна маса (BMI) на американците е с 2,3 пункта по-висок от този през 1988 г. (въпреки че BMI не е най-добрият инструмент за измерване, той все пак може да помогне за разкриване на тенденция). Atlantic обобщи няколко теории за това защо американците продължават да пълнеят:

  • Химикали от околната среда
  • Предписвани медикаменти
  • Промени в нашите микробиоми
  • Малка или никаква физическа активност

Несъмнено храненето също играе роля. Добавените захари и преработената фруктоза, в частност, са главните двигатели на метаболитната дисфункция, която може да доведе и до затлъстяване, и до диабет тип 2.

Всъщност, разлагането на рафинираната фруктоза, подобно на алкохола, уврежда черния дроб и причинява митохондриална и метаболитна дисфункция, по същия начин като етанола и други токсини.

Рафинираната фруктоза дори причинява по-тежка метаболитна дисфункция, защото по-лесно се метаболизира в мазнини, отколкото всяка друга захар. Един скорошен мета-анализ, публикуван в Mayo Clinic Proceedings, установи, че след като добавената захар в диетата ви достигне 18% от дневните калории, настъпва двукратно повишаване на метаболитните щети, което насърчава преддиабет и диабет.

By Dr. Mercola

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *