Диабет тип 2 при 3-годишно дете: какво прави затлъстяването при децата

images-3

Наднорменото тегло и затлъстяването нарастват не само сред възрастните американци, но също и сред децата. Ново проучване, публикувано в New England Journal of Medicine изтъква последиците от свръх теглото в младостта, особено при онези с тежки форми на затлъстяване.

Колкото по-затлъстяло става едно дете, толкова стават по-големи са маркерите за сърдечно-съдови заболявания и диабет. Така например, нивата на добрия холестерол спадат, кръвното налягане и нивата на триглицеридите нарастват, както и нивата на хемоглобин A1С, които са маркер за диабет.

Затлъстелите момчета, по-специално, са особено застрашени от маркери за сърдечно-съдови заболявания и диабет. Авторът на проучването Asheley Cockrell Skinner от UNC School of Medicine, каза пред Форбс:  "Децата с много тежка форма на затлъстяване имат два пъти по-висока вероятност да проявят рискови фактори, отколкото децата с по-ниски нива на затлъстяване."

Проучване, представено на годишната среща на Европейската асоциация за Изучаване на диабета включи случай на най-малкото дете, диагностицирано с диабет тип 2. Американското момиченце е само на 3 години и тежеше около 35 кг.

За щастие, след шест месеца на промени в храненето и повишена активност, то свали почти 10 кг, вече не се нуждаеше от медикаменти за диабета и нивото на кръвната му захар се върнаха нормалното. Д-р Джъстин Уорнър (завеждаща Royal College of Pediatrics and Child Health) каза BBC News:

"Фактът, че кръвната захар на това дете се върна към нормалното след като то отслабна, показва, че диабет тип 2 е свързан със затлъстяването, но също така, че можете да промените вашия риск чрез промяна на начина ви на живот ... Ние все още не сме виждали толкова малко дете с диабет във Великобритания. Но това е притеснително. Хората не са склонни да видят факта, че затлъстяването при децата означава съхраняване на здравни проблеми за в бъдеще."

By Dr. Mercola

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *