Изискването от детето да „седи неподвижно“ може би вреди на здравето му

images

Изследователи решиха да изследват една малка група от момичета (на възраст от 9 до 12 години), за да определят дали прекомерното седене е толкова вредно за здравето им, както е за възрастните.

При възрастните седенето с часове води до стеснени артерии на краката, което затруднява притока на кръв, повишава кръвното налягане и допринася за развитието на сърдечно-съдови заболявания с времето.

Дали същото е вярно и за децата? В началото на изследването всички момичета имаха здрава артериална функция. Обаче, след седене в продължение на три часа, играейки с таблетите си или гледайки филми, се констатира "дълбоко" намаляване на съдовата функция.

Артериалната дилатация намаляла с до 33% при момичетата, което е тревожно, тъй като е известно, че спад от 1% в съдовата функция увеличава риска от сърдечни заболявания с 13% при възрастни.

Имаше някои окуражаващи резултати. Артериалната функция на момичетата се върнала към нормалното няколко дни по-късно, когато те се върнали в лабораторията. И когато времето на седене било прекъсвано от леко, 10-минутно каране на колело, не е регистриран спад в съдовата функция.

И все пак, никой не знае какъв ефект седенето с часове всеки ден има върху здравето на децата", така че най-добре е да се насърчават децата да бъдат активни.

By Dr. Mercola

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *