Излагането на пестициди увеличава риска от диабет и Алцхаймер

izteglen-fajl-4

Затлъстяването и наднорменото тегло са силно свързани с диабета, но те не са единствените рискови фактори. Систематичен преглед на 21 проучвания, представени на годишната среща на Европейската асоциация за изучаване на диабета в Стокхолм, Швеция, разкри, че излагането на пестициди може да увеличи риска ви от диабет. Излагането на всеки изследван вид пестицид повишава риска от диабет (и двата типа: тип 1 и тип 2) с 61%. Рискът от диабет тип 2, в частност, се увеличава с 64%. Докато всички химикали повишават риска, някои го правят повече от другите. Пестицидите, най-тясно свързани с диабета, включват: Chlordane, Oxychlordane, Trans-nonachlor, DDT, DDE, Dieldrin, Heptachlor, HCB.

Как Диабет тип 2 е свързан с болестта на Алцхаймер

Диабетът може лесно да се нарича пре-рак или пре-сърдечно-съдови заболявания, защото инсулиновата резистентност, която е в основата, уврежда всички телесни тъкани... включително и тази на мозъка. Според изследване, публикувано в списание Неврология, диабет тип 2 може да допринесе за развитието на бета-амилоидни плаки и тау-протеин възли, често наблюдавани при болестта на Алцхаймер. MRI сканиране на мозъка на хора с диабет тип 2 разкри, че те имат повече изтъняване в кората на мозъка (регионът с най-висока концентрация на нервни клетки).

Хората с диабет тип 2 имат и по-високи нива на тау, което предполага, че те също имат и повече тау-протеин възли в мозъка. Взети заедно, и двете споменати промени са показателни за намаляване на здравето на мозъка. Както беше съобщено от Diabetes in Control, водещият автор на проучването предложи няколко теории, които биха обяснили връзката между диабет тип 2 и деменцията, включително и болестта на Алцхаймер:

"Хроничната хипергликемия може да причини увреждане на мозъка. Гликирането на протеините е увеличено при диабет тип 2, което може да доведе до струпване на тау-протеин. Хроничното възпаление може също така да има причинна роля. Системното нискостепенно възпаление е свойствено за диабета и други заболявания. Друга възможна връзка е затлъстяването. Затлъстяването, което е водещ рисков фактор за диабет тип 2, е свързано с повишена тау-протеин патология."

Изследването също откри, че проблемите с кръвотока в мозъка могат да се развият в рамките на две години при хора с диабет. Този нарушен кръвоток  ускорява спада в когнитивните функции, понижава уменията в мисленето и паметта.

Резултатите не са изненадващи като се има предвид миналото изследване, което показа, че диабетът не само състарява мозъка пет години по-бързо от нормалното, но и води до ускорени загуби в обема на мозъка, особено на сивото мозъчно вещество. Така че става все по-ясно, че превенцията на диабет тип 2, както и на рисковите фактори за болестта (като затлъстяването), могат да намалят риска от развитие на деменция по-късно в живота.

By Dr. Mercola

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *