Идеалната диета за хора с подагра

podagra-n

Скъпи приятели,

Наш познат е с тежка форма на подагра. Приехме да го консултираме, като изготвихме цялостен хранителен и оздравителен план, който е персонифициран съобразно неговите характеристики.

Знанията за благоприятните или вредните храни имат по-общ характер и са много полезни не само за хората, намиращите се в някоя от различините степени на това метаболитно нарушение, но и за доста по-широк широк кръг, предвид на обстоятелството, че  подаграта се разпространява епидемично в последните години. Това са съображенията ни да публикуваме този сборен материал, в който сме се осланяли предимно на експертизата на д-р Мъркула.

I&V

Голямото Не-Не, ако имате подагра

Отстранете тези храни от менюто си, тъй като те са доказали, че са вредни за пациенти с подагра.

  • Високо-фруктозен царевичен сироп

Високо-фруктозният царевичен сироп (HCFS) се намира като съставка във всички обработени храни, като например зърнени закуски, сладолед, газирани напитки, плодови сокове и спортни напитки. Премахването му от вашата диета е от решаващо значение, защото е известно, че той проправя пътя за появата на подагра.

Подагричните атаки или обостряния често са насочени към ставите, предизвиквайки болка, възпаление и дори увреждане на ставите. Но знаете ли, че храна, заредена с фруктоза, играе роля в този болезнен сценарий? И това е така, защото високите нива на кръвната захар, често резултат от яденето на храни, натоварени с фруктоза, всъщност са основната причина за това възпаление.

Високо-фруктозният царевичен сироп се отразява и на нивата на пикочна киселина, известна като един от основните фактори за подагра. Подаграта се дължи на хиперурикемия или високи нива на пикочната киселина в кръвта.

Фруктозата пречи на бъбреците да изхвърлят пикочна киселина, а това води до натрупване в тялото ви, водещо до по-високи нива на пикочна киселина. Пикочната киселина е един от отпадъчните продукти и токсини, идващи от фруктозата, когато е метаболизирана от тялото ви.

Фруктозата е свързана и с други опустошителни последици. Сравнена с други естествени захари, фруктозата се метаболизира по различен начин, отивайки направо в черния дроб. Тази захар се превръща по-лесно в мазнина, което я прави основен рисков фактор за диабета, затлъстяването и хроничните заболявания като Алцхаймер  и рак.

Идеалното количество фруктоза за консумация е 25 грама на ден, но ако сте в риск от заболявания като подагра и диабет, го намалете до 15 грама на ден.

  • Високо-пуринови храни

Общо убеждение е, че консумирането на храни, богати на пурини, може да предизвика подагрични атаки. Но какво представляват пурините? Това е вещество, естествено намиращо се в клетките на тялото и в някои храни.

Когато ядете нещо, съдържащо пурини, тялото го разлага и след това се образува пикочна киселина. Както бе споменато по-рано, високите нива на пикочна киселина могат да доведат до подагра, и следователно, болки в ставите и увреждания. Някои примери за високо-пуринови храни включват: дреболии и червени меса, миди, аншоа, херинга, гъби, аспержи, карфиол, боб, леща, спанак, грах и цели зърна.

  • Преработени храни

Разпространението на преработени храни в храненето на много американци е една тъжна гледка. Освен високо-фруктозен царевичен сироп, са добавени различни консерванти и прибавки в обработените храни, което ги лишава от естествена хранителна стойност и по този начин много хора са поставени в риск от различни заболявания, а подаграта е едно от тях.

  • Алкохол

Алкохолните напитки са силен рисков фактор за подагра, тъй като те увеличават кръвните нива на пикочна киселина, а следователно и рискът от атака на подагра. Пиенето на твърде много вино също така може да повиши нивата на инсулин, считано за основен рисков фактор за диабет.

  • Соево мляко

Избягвайте да пиете соево мляко, ако имате подагра. Изследванията показват, че нивата на пикочната киселина се повишават с около 10%, ако пиете соево мляко.

Абсолютно необходимото в диетата при подагра

За пациентите с подагра тези храни могат да бъдат подкрепа в облекчаването и възстановяването от болестта. Основното правило за всяка здравословна диета (не само за хора с подагра) е да се консумират цели, в идеалния случай органични и местно отглеждани храни, и нито един от преработените и изкуствените продукти, които са толкова обичайни днес. Ето и някои от най-добрите решения, ако вие или някой ваш познат има подагра.

  • Органични череши и ягоди

Тези плодове са много полезни за хора с подагра. Черешите съдържат два мощни антиоксиданта, наречени антоцианини и биофлавоноиди, които забавят ензимите циклооксигеназа-1 и -2.

Това води до облекчаване на болката от подагра и артрит. В същото време, ягодите съдържат антиоксиданти, които противодействат на свободните радикали и помагат на тялото в елиминирането на пикочната киселина. Просто се уверете, да ядете тези плодове в умерени количества, тъй като съдържат фруктоза, която може да бъде вредна, ако се консумира прекомерно.

  • Здравословни мазнини

Заменете незеленчуковите въглехидрати с достатъчни количества здравословни мононенаситени мазнини. Най-добрите за вас включват кокосови орехи и кокосово масло, авокадо, масло от сурово мляко от хранени с трева животни, маслини и зехтин, както и сурови ядки като макадамия, орехи, и пекан. Този вид мазнини са надеждни за регулиране нивата на инсулин и лептин. Добавете във вашата диета също и омега-3 мазнини на животинска основа.

Омега-3 мастни киселини са изключително полезни за хората, които имат подагра или други видове артрит, тъй като производството на съединения, наречени resolvins и protectins, от мазнините помагат в контролирането на възпалението. Плюс това е известно, че омега-3 се бори със свързани с възпалението заболявания.

  • Терапевтични билки

Терапевтичните билки като джинджифил, канела, розмарин, куркума и аshwagandha действат добре за намаляване на болките при подагра, тъй като са мощни противовъзпалителни средства.

  • Богати на калий храни

Този минерал и електролит осигурява подкрепа на пациентите с подагра, като калиевият цитрат (тип калий, съдържащ се в плодовете и зеленчуците) неутрализира пикочната киселина в урината и стимулира тялото да отделя тази киселина.

Зелен зеленчуков сок, авокадо, боб Лима, папая, брюкселско зеле, швейцарска салата и броколи са отлични източници на калий. Обмислете възможността да вземате най-добрия източник на калий за допълване, наречен калиев бикарбонат.

  • Чиста вода

Чистата вода е най-добрата напитка за хора с подагра, тъй като тя подпомага детоксикацията – процесът, през който кръвта, бъбреците и черният дроб преминават, за да изхвърлят от тялото отпадъчните продукти и токсините (пикочната киселина е един такъв пример). Така се намалява количеството на пикочната киселина, намалявайки риска от натрупване на пикочна киселина и подагра.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *