ПОМИСЛЕТЕ ВЪРХУ ТОВА…

 

iliana_bookcover-210x300-1-210x300

Ако трябва да отправя ясно послание към хората и личното им здраве, то е, че трябва да се тръгне от възстановяване на връзката: на човека със собственото му тяло, с Природата, с Вселената. Без това не може да се постигне съвършено здраве. Най-висшата степен на тази връзка е духовната, която тук ще бъде предпоставена, но не и изследвана. Успокоява ме убедеността ми в това, че когато започнем разумно да се храним, да мислим и да се грижим за тялото си, духовността нараства. Защото сме станали по-умни? Не! Защото всяка клетка от нашето тяло има вродена интелигентност и знае какво да направи, за да възстанови връзката, стига да му помагаме, да не му пречим. За да подпомогнем този растеж, трябва да се учим да живеем съгласно природните закони, най-висши от които са духовните. Нима можем да си представим истински духовния човек да се тъпче с чипс и хамбургери или да киха от поредната настинка?

 

Стремя се да поднасям информацията на разбираем, близък до всеки човек език, изпъстрена с много примери, защото намирам, че е много важно посланието да не бъде кодирано със сложен жаргон и специфични термини, което автоматично прави едната страна изолирана и пасивна. Нали целта, все пак, е връзката, а не разединението?

 

В съвременната литература всичко кипи, положението се усложнява от появата на все нови и нови дисциплини, често в резултат на усиленото търсене на алтернатива на конвенционалните методи. Например, нова медицина, природна медицина, превантивна медицина, mind-body медицина, енергийна медицина, вибрационна медицина, комплементарна медицина, интегративна медицина, холистична медицина и редица други, които се опитват да погледнат на човека от една нова или по-цялостна гледна точка. Търсенето вероятно ще продължи и терминологичните вариации ще нарастват. Важното е, че в крайна сметка това е напредък за науката, защото нараства броят на научните изследвания, в които участват все повече учени и лекари с широко мислене и отворено съзнание, за което съм толкова благодарна! Данните от научните изследвания са важни и оттук нататък следват различните подходи. Подходите на медицината като наука отвеждат в посока на изучаване на болестите и тяхното лечение, а ние се интересуваме от здравето и затова природният подход ни отвежда в обратната посока – към здравето, неговото поддържане и укрепване, към това как да избягваме болестите, как да бъдем и да останем здрави. Един от най-великите българи е казал: “Аз черпя своите принципи от една неизчерпаема книга, на която всяко камъче, листче, клонче и цветче съставят азбуката – и постоянно превеждам оттам.”

 

Същността на естествения, природния подход към здравето е, че ни води към възстановяване на връзката между човека и природата, хармонията и цялостността. Тази цел е реализуема в бъдещето пред нас, движейки се и разчиствайки пътя ... назад към Природата.  Да, назад, но на все по-високо ниво на спиралата.

 

Ако човек се интересува от общите закони или принципи на здравето, има издадени доста книги, които се опитват да отговорят на въпроса. Грег Андерсън извежда 22 закона на съвършеното здраве, разпределени в седем групи: универсални закони, физически закони, емоционални закони, социални закони, интелектуални закони, професионални закони и духовни закони. С изключителна симетрия всяка една от тези седем групи съдържа точно по три закона. А двадесет и вторият закон е върховният закон – законът за безусловната любов. Книгата на Андерсън “22 неоспорими закона на съвършеното здраве” е бестселър (преведена и у нас), получила възторжени отзиви от човек като Уейн Дайър и много неща в нея могат да грабнат вниманието ви. Това е един от първите автори, които прочетох, който ме впечатли с личната си история. След като лекарите му дават 30 дни живот (терминално болен от рак на белия дроб), той поема нещата в свои ръце, живее години наред без болест и описва опита си, формулирайки тези 22 закона. Изнасяйки поредната си лекция, една дама от залата го пита: “Кога разбрахте, че ще живеете?”, той отговаря: “На 31-я ден”.

ВАША ИЛИАНА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *