Плацебо ефектът – не дотам ясни причини, но доказано полезен ефект

 

images

Точните механизми зад плацебо ефекта все още се проучват, но никой не отрича, че ефектът е реален. И, най-вероятно, плацебо ефектът приема много различни форми, въздействащи върху механизмите на мозъка, участващи в очакване, тревожност и награда.

По дефиниция плацебо е инертно, безвредно вещество, което не оказва влияние върху тялото. Обаче, плацебо-ефектът, при който пациентът вярва, че като взема действителни медикаменти се чувства по-добре, макар че изобщо не получава "активно" лечение, се превърна в добре познато явление.

Както Marchant отбеляза, има много примери за ефекта на плацебо в действие:

"Плацебо болкоуспокояващи могат да предизвикат освобождаването на естествени болкоуспокояващи химикали, наречени ендорфини. Пациентите с болестта на Паркинсон реагират на плацебо с прилив на допамин.

Фалшив кислород, даден на някого при голяма надморска височина, бе доказано, че намалява нивата на невротрансмитерите, наречени простагландини (които разширяват кръвоносните съдове, наред с други неща, и са отговорни за много от симптомите на височинната болест)."

Както Marchant обясни, "нито един от тези биологични ефекти не е причинен от самото плацебо ... те са предизвикани от психологическата реакция на тези фалшиви лечения."  Даже е установено, че плацебо ефектът произвежда маркирани ефекти дори, когато не е имало измама изобщо.

В едно изследване, близо 60 на сто от пациентите, получили плацебо хапче, на които им е казано, че получават плацебо, съобщили за адекватно облекчение от симптомите на синдрома на дразнимото черво (IBS). Само 35 на сто от онези, които не получили лечение изобщо, са докладвали адекватно облекчение.

Накратко, плацебото реално променя физическото тяло, включително и мозъка, по редица различни начини. В списание Neuropsychopharmacology  изследователите отбелязват:

"Първо, тъй като плацебо ефектът основно е ефект в психосоциален контекст, тези данни показват, че различните социални стимули, като например думи и ритуали на терапевтично действие, могат да променят химията и схемата на мозъка на пациента.

Второ, механизмите, които се активират от плацебо, са същите като онези, активирани от медикменти, което показва когнитивно/афективна интерференция с медикаментозно действие.

Трето, ако префронталното функциониране е нарушено, плацебо реакциите са намалени или напълно липсват, както се случва при деменция от типа Алцхаймер."

По Dr. Mercola

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *