Какви видове подагра има?

psevdopodagra

Подаграта може да бъде разделена на два типа: хронична подагра и псевдоподагра. Макар че има характеристики, които правят тези заболявания подобни едно на друго, допълнителна проверка показва, че има разлика между двете.

Хроничната (Tophaceous) подагра се случва, когато подагричните атаки или обостряния стават все по-чести през кратки интервали, без решаването на възпалението през този период. Този тип подагра води до образуването на бели или жълти бучки.

Възрастните жени имат по-висок риск от развиване на тофи в сравнение с мъжете, а хората, които са имали трансплантация на орган или приемащи циклоспорин, също имат по-големи шансове да бъдат засегнати с тофи.

От друга страна, псевдоподагра (или болест на отлагане на калциев пирофосфат) е вид артрит, при който една или повече стави са засегнати с мъчително подуване, в епизоди, които траят с дни или дори седмици. Тази прилика с подаграта обяснява защо е наречена "фалшива подагра".

Отделно от кристалите, които причиняват болка (които ще бъдат обсъдени по-нататък), определени ситуации могат да предразположат към псевдоподагра. Те включват възраст, дехидратация и хормоналния ефект върху метаболизма на калция от хиперпаратироидизъм.

Разликата се състои в кристалите в ставите 

Основната разлика между тези две заболявания се крие в типа кристал, който е забелязван в ставите. Тофите, които идват от пикочната киселина, са открити при пациенти с tophaceous подагра, но за хора с псевдоподагра тези кристали се образуват поради калциевия пирофосфат.

Всеки тип кристали има свои отличителни черти, които могат да се определят, когато ставната течност, в която се намират кристалите, се гледа под микроскоп.

Периодите, когато се появяват симптомите на това заболяване, не са едни и същи. Tophaceous подаграта е последният от четирите етапа на подагра, а болестта прогресира през дълъг период от време, например 10 години, особено когато не се предприемат мерки за облекчаване на болестта на първо място.

В същото време, симптоми на псевдоподагра често се усещат дори далеч преди болестта да бъде диагностицирана, защото при подагрозни пристъпи ставите стават подути, топли и изключително болезнени.

Пациентите също така могат да имат различни видове болка

Дискомфортът в резултат на тези заболявания също варира по отношение на тежестта. Когато става въпрос за tophaceous подагра, болките в ставите могат да бъдат по-тежки, тъй като тялото вече е засегнато от по-дълъг период от време. Дори бъбреците могат да бъдат засегнати също така.

Това не означава, че псевдоподаграта е по-малко увреждаща. Все още ще се чувства болка поради подагрозните пристъпи, но няма да са толкова тежки. Общото между двата вида подагра - tophaceous подагра и псевдоподаграта, са зоните на тялото, които ще бъдат най-засегнати – ставите. Обикновено тофи при tophaceous подагра са откривани около пръстите и палеца на крака, предмишниците, върховете на лактите, ушите и гласните струни. В същото време, коленете, глезените, китките, раменете и бедрата са основните точки, където псевдоподаграта може да удари.

Има редки случаи, в които тофи са забелязани около гръбначния мозък и сърцето, и случаи на тофи, пробили кожата, наподобяващи очите на раци, също са били докладвани. Докато тофите обикновено не са болезнени, те могат да причинят дискомфорт и скованост в засегнатата става.

Ако не се обърне специално внимание на проблема, тези кристали могат да причинят износване и разкъсване на хрущялите и костите, и да унищожи ставите. Големи тофи, видими под кожата на ръцете и краката, могат да доведат до тежки деформации също така.

По д-р Мъркула

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *