Няколко предупредителни знака, че артериите ви са запушени

izteglen-fajl-1

Единственият начин, по който някога ще узнаете със сигурност, ако имате блокирани артерии е, ако се подложите на ангиограма. Но за да достигнете дотам, сигурно  сте се провалили на стрес-тест или сте преживели сърдечно-съдов инцидент.

А ако има и други начини да разберете дали са запушени кръвоносните ви съдове?

С годините открих, че има няколко предварителни предупредителни знаци, които могат да възникнат, когато се натрупва плака в артериите.

Например, как е гърбът ви? Схванат ли е, слаб или с тъпа болка? Казвали ли са ви, че дисковете ви са дегенерирали? Докосвали ли сте се до гръбначен артрит?

Всички те - дискова дегенерация, артрит и болки в кръста - са свързани с артериална плака и блокажи в лумбалните артерии. С компрометирането на притока на кръв към гръбнака, гръбначният ви мозък не може да получи кислорода и хранителните вещества, от които се нуждае, за да оцелее.

Това може да обясни защо толкова много хора с болки в гърба, които се подлагат на MRI и компютърна томография, никога не стигат до корените на проблемите си. В края на краищата, нали не можете да диагностицирате нещо, ако търсите на грешното място?

Оплешивяване, гънка на  меката част на ушите и запушени артерии

Болката в гърба не е единственият признак, че кръвта не тече така свободно през тялото ви, както би трябвало.

  • Повечето от моите пациенти от мъжки пол с ED (еректилна дисфункция) автоматично стигат до заключението, че имат малко тестостерон. И са изненадани да научат, че това не е така. Всъщност, почти всички случаи на ЕД са пряко свързани с проблеми с кръвообращението. Ако не достига кръв към слабините, тогава вероятно и други области са също компрометирани. Връзката е толкова силна, че тези дни много експерти препоръчват, че всички мъже с ЕД да бъдат скринирани за сърдечно-съдови заболявания.
  • Ако губите коса в горната част на главата си, това може да е друг симптом на проблеми с кръвообращението. Това важи и за мъжете, и за жените. За съжаление, този тип косопад се свързва с по-висок риск от сърдечен удар, отколкото друго.
  • Често ли изпитвате болка в крака, докато вървите? Ако е така, това може да е знак, че артериите в краката ви са блокирани или стеснени. Това е симптом, който често се появява преди коронарен инцидент.
  • Един от най-странните симптоми на циркулаторни проблеми, е развитието на диагонална гънка в меката част на ухото. (Потърсете гънка, която се спуска по диагонала от канала на ухото към долния ръб на меката част на ухото.) За мен бе странно, че има над 50 проучвания по тази тема. Все пак, по-голямата част от тях са съгласни, че тези гънки са свързани с образуването на плака, артериално удебеляване и исхемична болест на сърцето.

David Blyweiss, M.D.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *