Време е да се погрижите сериозно за артериите си

grybnachni_izkriwyawania

Има няколко предупредителни знака, че в артериите ви има някакъв проблем. Преди да стигнете до по-сериозни ситуации, проверете за:

  • Болки в гърба;
  • Оплешивяване в горната част на главата;
  • Еректилна дисфункция;
  • Гънка на  меката част на ушите;
  • Болка в крака, докато вървите.

Някои от тези симптоми изглеждат странни, но последните научни данни доказаха висока корелация между тях е запушването на артериите. Например, еректилната дисфункция, която се считаше като знак за други нарушения, днес е почти общоприет показател за сърдечно-съдови заболявания.

Връзката е толкова силна, че  много експерти препоръчват, всички мъже с ЕД да бъдат скринирани.

Сега, ако имате някой от тези проблеми, това може да не е причина за безпокойство. Но ако имате два, три или четири ... бих казал, че е време сериозно да се погрижите за вашите артерии, преди да се окажете с инфаркт или инсулт.

Две от най-добрите неща, които можете да направите за артериите и сърцето ви, са да преминете на здравословна диета средиземноморски стил и да имате много физическа активност. (Всеки трябва да направи това, независимо от здравния му статус!)

Но когато става въпрос за артериално здраве, има някои допълнителни мерки, които можете да предприемете.

Аз харесвам чесъна, защото той помага да предпазите кръвните клетки от слепване. Също така предпазва LDL лошия холестерол от окисляване, което може да намали създаването на плака. Плюс това, помага за намаляване на кръвното налягане и намалява артериалната ригидност (скованост).

Ниацин с удължено освобождаване е друг добър избор. Той помага за предпазване от увреждания (щети) и натрупване на плака в артериите, чрез намаляване броя на малките, плътни LDL частици (лошия холестерол), които могат да се натрупат по стените на артериите. Започнете с ниска доза и бавно достигнете до 1000 мг в разделени дози в течение на деня. (Ако не можете да се справите с руменината от ниацина (флъш), вземайте по 81 мг Bayer аспирин точно преди това.) Когато казваме да започнете с ниска доза, това означава 100-125 микрограма ежедневно, достигайки до 500 мкг два пъти дневно в продължение на няколко месеца, ...увеличаване от 100-125 мкг седмично. И приемете, че флъш (почервеняването) е начин кожата ви да е обляна с богата на кислород кръв, тъй като капилярите се разширяват временно.

Накрая, но не на последно място, е добавянето на азотен оксид на растителна основа за подобряване на дневния ви режим. Азотният оксид (или NO) отпуска артериите, намалява кръвното налягане и подобрява кръвотока през тялото ви. Потърсете NO на растителна основа (в сок от цвекло, като основна съставка) и го вземайте ежедневно.

По David Blyweiss, M.D.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *