Рискови фактори, които могат да ви предразположат към подагра

1

Според древната Западна физиология, има 4 телесни течности, които определят характеристиките и темперамента на един човек. Една от тези течности "се просмуква от кръвта" и се отлага в ставите, където причинява силна болка.

Опасностите от високите нива на пикочна киселина

В крайна сметка, истинската причина за подагра се определя от наличието на високи нива на пикочна киселина в кръвта, известно като хиперурикемия. Подаграта настъпва поради провал в метаболитния процес, който трябва да регулира количеството на пикочната киселина в кръвта.

Пикочната киселина обикновено се разтваря в кръвта и преминава през бъбреците без да причинява вреда. Но когато тялото произвежда твърде много пикочна киселина или не отделя достатъчно количество от нея в урината, пикочната киселина се натрупва и води до създаването на болезнени игловидни кристали в ставите и в околните тъкани.

За да се справите с такива ситуации, отделете специално внимание на нивата на пикочна киселина, защото, ако ги оставите да се покачат, рискът от подагрозни атаки или обостряния се увеличава.

Рискови фактори, които могат да ви предразположат към подагра

Има множество рискови фактори, които определят вероятността да бъдете диагностицирани с подагра. Те включват: 

Нездравословно хранене, натоварено с:

  • Високи количества алкохол: алкохолът повишава кръвните нива на пикочната киселина, което води до подагрични атаки.
  • Храна, съдържаща високо-фруктозен царевичен сироп (HCFS): тази съставка, която присъства в много преработени храни и напитки днес, е показала връзка към подагра. Превишената фруктоза пречи на отделянето на пикочна киселина, което води до натрупването ѝ вътре в тялото и повишени нива на тази течност. Всъщност, възпалението, често  свързано с подагра, е свързано с високата кръвна захар.

Фруктозата също произвежда токсини и отпадъчни продукти (пикочната киселина е една от тях), когато е метаболизирана от черния дроб, и е свързана с други здравословни проблеми и хронични заболявания.

  • Богата на пурини храна: пурините, като естествено вещество, намиращо се в клетките на тялото и в храната, се разграждат от организма и се формират в пикочна киселина. Както бе споменато по-горе, твърде многото пикочна киселина води до по-високи нива в кръвта, болки в ставите и щети за организма.

Примери за някои богати на пурини храни са: органни и червени меса, миди и ракообразни, аншоа, херинга, гъби, аспержи, карфиол, боб, леща, спанак и грах. Ако имате подагра или се появяват признаци на това заболяване, избягвайте тези храни или ги яжте в умерени количества.

Ако сте със затлъстяване или с наднормено тегло:

Вероятността да бъдете засегнати от подагра нараства, ако сте със затлъстяване или с наднормено тегло. Подагрозните атаки или обостряния могат да бъдат влошени от определени фактори и излишната телесна маса играе роля в това. Резултатът? Възпаление на вече чувствителните нервни окончания.

Възпалението, което пациентите с подагра изпитват, също е свързано с друго състояние: метаболитния синдром. Метаболитният синдром възниква, когато метаболизмът на тялото не функционира правилно, водейки до различни биохимични и физиологични аномалии. Затлъстяването, хипертонията и нарушеният глюкозен и инсулинов метаболизъм са общи отличителни белези на това заболяване.

Ключов фактор за появата на метаболитния синдром е високото ниво на пикочна киселина в кръвта, затова не е изненадващо, че медицинските данни и серия изследвания са показали, че пациентите с подагра преобладаващо имат метаболитен синдром.

  • Наличие на медицински проблеми: хората, които имат диабет, сърдечно-съдови заболявания и/или висок холестерол и високо кръвно налягане, и им е направен стомашен байпас, са в по-висок риск от това заболяване.
  • Медикаменти: вземането на тези видове медикаменти може да ви предразположи към вероятността от диагноза подагра:

◦ Диуретични медикаменти или "водни хапчета", обикновено необходими при високо кръвно налягане;

◦ Ниски дози аспирин;

◦ Имуносупресори (медикаменти, които потискат силата на имунната система на тялото ви), като циклоспорин (Neoral и Sandimmune) и такролимус (Програф).

  • Генетика: въпреки че е маловажен фактор, дете, което има един или двама родители, страдащи от подагра, може да бъде диагностицирано с тази болест в бъдеще.

По д-р Мъркула

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *