Ключов фактор за намаляване риска от инсулт

images

Случаите на инсулт в САЩ и западните държави продължават да растат с потресаваща скорост, като отнемат живота на около 150 000 американци всяка година, превръщайки това инвалидизиращо заболяване в четвъртата водеща причина за предотвратима смърт. Тясно свързан със сърдечната болест и други съдови заболявания, инсултът е резултат от няколко ключови променливи фактора в начина на живот, включително тютюнопушене, липса на редовни физически упражнения и непълноценното хранене, които “стимулират” втвърдяването на артериите и кръвните съсиреци, които циркулират, докато достигнат стеснена артерия, причинявайки трайна нетрудоспособност или смърт.

 Фибрите подобряват липидите в кръвта и премахват излишните мазнини като намаляват риска от инсулт

Изследователски екип от University of Leeds във Великобритания публикува резултатите от проучване върху инсулта в American Heart Association journal, което обяснява как включването на повече фибри в диетата може да помогне да се предпазите от инсулт. Водещата на изследователския екип Dr. Diane Threapelton отбелязва: "Повечето хора не достигат препоръчителното ниво на фибри, а увеличаването на фибрите може да допринесе за понижаване на риска от инсулт ... Ние трябва да образоваме хората за значението да увеличат приема на фибри и да им помогнем да се научат как да увеличат фибрите в диетата си.

Препоръчителната дневна доза фибри в момента е 25 гр, но повечето хора ядат по-малко от 10 гр. поради големия брой калории, консумирани от все повече рафинирани храни. С процеса на преработка на храните се премахват повечето хранителни вещества и фибри, докато “обогатяването” им с добавени захар, мазнини, овкусители и ароматизатори и др., поражда незабавно вкусово удовлетворение. Диетичните фибри (разтворими и неразтворими) идват от растенията –   важен източник на храна, който явно липсва в много западни диети.

Драматично понижаване на риска от инсулт чрез включване на  10  порции фибри дневно

Изследователите се фокусираха върху осем мащабни проучвания, публикувани в продължение на 22 години, които оценяват въздействието на храненето върху исхемичния (причинен от кръвен съсирек) и хеморагичния (причинен от изтичане от кръвоносен съд) инсулт. След отчитане на рисковите променливи, като пушене и възраст, учените са установили, че със всеки 7 г увеличаване на дневната консумация на фибри, рискът от първи инсулт спада със 7 %. Трябва да консумирате от 6 до 8 порции зърна и от 8 до 10 порции плодове и зеленчуци дневно, за да си осигурите 25 г фибри.

Dr. Threapelton заключава: "Увеличеният прием на богати на фибри храни като цели зърна, плодове, зеленчуци и ядки са важни за всички хора и особено за тези с рискови фактори за инсулт, като наднормено тегло, тютюнопушене и високо кръвно налягане.”

Най-добрите източниците на диетични фибри включват ядки и семена, бобови растения, овес, пулпата на някои плодове, броколи и моркови.

Премахването на удобните рафинирани храни ще ви позволи да включите достатъчно фибри от естествени източници, за да намалите значително риска от първи инсулт.

 

John Phillip 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *