ФАСТИНГЪТ – НАЙ-ДОБРОТО СРЕДСТВО ЗА ЗДРАВЕ, ОТСЛАБВАНЕ, КРАСОТА И ДЪЛГОЛЕТИЕ (ПЪЛНА ПРАКТИЧЕСКА ПРОГРАМА) 3 (Продължение)

izteglen-fajl

Продължаваме да публикуваме откъси от новата книга  „ФАСТИНГЪТ – НАЙ-ДОБРОТО СРЕДСТВО ЗА ЗДРАВЕ, ОТСЛАБВАНЕ, КРАСОТА И ДЪЛГОЛЕТИЕ (ПЪЛНА ПРАКТИЧЕСКА ПРОГРАМА)“, която ще излезе в електронен вид в началото на следващата година.

I&V

Третата програма – висшият пилотаж, до който организмът почти не може да стигне тъй като е зает с работата по предишните две базови програми – е цялостната реновация и подмладяване на организма. Подмладяването не е рекламен трик. След фастинг човек не само се чувства, но и действително е подмладен, тъй като гладуването стимулира усиления растеж на стволови клетки и насърчава производството на човешкия хормон на растежа (HGH). Изследванията показват, че фастингът може да  повиши HGH с 1300% при жените и с 2000% при мъжете, което играе важна роля в здравето, доброто състояние и забавя процеса на стареене. HGH също е хормон, изгарящ мазнините, което помага да се обясни защо фастингът е толкова ефективен за загуба на тегло.

Фастингът стимулира производството на HGH чрез подобряване дейността на хипофизата, което е естественият и единствено правилен начин. Употребата на хормона на растежа чрез различни препарати за подмладяване е доказано опасно, въпреки че има доста хора, които твърдят обратното.

Отслабването е съпътстващ процес на втората и на третата програма и не трябва да се разглежда като самоцел. Ако сме с високо тегло, най-вероятно то е съпътствано и от здравословни проблеми като запушване на съдовете, преддиабетно състояние, хипертония и метаболитни нарушения.

Човек, който се храни по седмичната схема 2+3+2,  за която ще говорим нататък и  употребява правилните храни, не е задръстен от токсини и няма тлъстини. Тлъстините са мастни депа за складиране на токсини, които не могат да бъдат изхвърлени, поради прекалената заетост на организма да храносмила. Отслабването идва закономерно. То е бързо и много впечатляващо, но за да бъде трайно, трябва да се схваща в контекста на цялостното оздравяване на организма.

Много се говори и дискутира дали отслабването трябва да бъде бързо или бавно, коя диета е по-ефективна от другата, закуската полезна ли е или е вредна и т.н. Всички тези въпроси ще бъдат детайлно разгледани в съответните раздели. Тук ще кажем само, че разглеждането на нещата на парче, частично, никога не може да доведе до трайни резултати. Като пример ще дадем този тип диети, които наблягат на протеините и почти напълно елиминират въглехидратните съставки. Такава диета, да кажем тази на д-р Дюкан, носи бързо отслабване, но и сериозни рискове за здравето.

Нито една диета, доколкото идеята в нея е самоцелно за определен период от време да реши някакъв проблем, не може да предложи трайно решение. Ефектът „йо-йо“, който се появява като прекъснем диетата,  е много по-опасен отколкото се смята и увеличава в пъти риска от сериозни инциденти, дори и такива с летален характер.

 Фастингът, за който ще говорим в тази книга също не може да бъде самоцелен. Той е полезен и ефективен дотолкова, доколкото се вписва в собствените ни представи за оптимално здраве, което от двоя страна също не трябва да бъде затваряно в рамки.

Здравето е най-голямата ни ценност, това е безспорно, но то трябва да бъде разбрано в неговия цялостен смисъл. Здрав е  не този, който просто не е болен в момента, а който е изключил мисълта за болест и неуспех в живота си. Здравият човек е в хармония с тялото, с  духа си и по-глобално погледнато, с всичко, което го заобикаля.

One thought on “ФАСТИНГЪТ – НАЙ-ДОБРОТО СРЕДСТВО ЗА ЗДРАВЕ, ОТСЛАБВАНЕ, КРАСОТА И ДЪЛГОЛЕТИЕ (ПЪЛНА ПРАКТИЧЕСКА ПРОГРАМА) 3 (Продължение)

  1. Pingback:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *