Камъните в бъбреците и връзката им с начина на хранене

kamani

Съществуват пет вида на камъни в бъбреците:

  1. калциев фосфат камъни са често срещани и лесно се разтварят в урината, подкиселена с витамин С.
  1. калциеви оксалатни камъни също са често срещани, но те не се разтварят при киселина в урината.
  1. Магнезиев амониев фосфат (струвитни камъни) са много по-рядко срещани, често се появява след инфекция. Те се разтварят в подкиселена с витамин С урина.
  1. Уратните камъни се образуват при проблем с метаболизирането на пурини (химическата основа на аденин, ксантин, теобромин [в шоколада] и пикочната киселина). Те могат да се образуват при подагра.
  1. Цистиновите камъни са резултат от наследствена неспособност да се реабсорбира цистина. Повечето камъни при децата са от този тип и са рядкост.

Ролята на витамин С за предпазването и разтварянето на камъни в бъбреците:

Много често калциево-фосфатните камъни могат да съществуват само в пикочните пътища, които не са киселинни. Аскорбиновата киселина (най-често срещаната форма на витамин С) окислява урината, като по този начин разтваря фосфатните камъни и предотвратява образуването им.

Киселинната урина също разтваря магнезиево-амониево-фосфатните камъни, които в противен случай биха изисквали хирургическо отстраняване. Това са същите струвитни камъни, свързани с инфекции на пикочните пътища. И инфекцията, и камъните лесно се лекуват с витамин С в големи дози. И двете са почти 100% предотвратими с ежедневен прием на много по-високи от препоръчителните (ПДД) количества аскорбинова киселина. Мислете за грамове, не милиграми! Горилата получава около 4000 мг витамин С на ден от естествената си диета. Американската ПДД (Препоръчителна Дневна Доза) за хората е само на 60 мг. Някой не е наред, но аз не мисля, че са горилите.

Често срещаните калциево-оксалатни камъни могат да се образуват в кисела урина, независимо дали се взема витамин С или не. Обаче, ако човек получава адекватни количества В-комплекс витамини и магнезий, този вид камъни не се образува. Вземането на B-комплекс добавки два пъти дневно, плюс около 400 милиграма магнезий, обикновено е достатъчно.

Аскорбатът (активният йон във витамин С) увеличава производството на оксалат от организма. И все пак, на практика, витамин С не увеличава образуването на оксалатни камъни. Докторите Emanuel Cheraskin, Marshall Ringsdorf, Jr. и Emily Sisley обясниха във Връзката на Витамин C (1983), че киселата урина или леко киселата урина намалява свързването на калция и оксалата, като по този начин се намалява възможността за камъни. "Витамин С в урината се свързва калция и намалява свободната му форма. Това означава по-малък шанс за отделянето на калция като калциев оксалат (камъни)." (стр. 213) Също така, диуретичното действие на витамин С намалява статичните условия, необходими най-общо за образуването на камъни. При бързо движещите се реки се депозира малко тиня.

Освен това, вие можете да избегнете прекомерни оксалати като не ядете (много) ревен, спанак или шоколад. Ако вашият лекар смята, че сте особено склонен към образуване на оксалатни камъни, би било добре да прочете предложенията по-долу преди да се откажете от предимствата на витамин С.

Robert F. Cathcart II, M.D. пише "Защо мощните дози аскорбат НЕ пораждат камъни в бъбреците?"

"Преди години, когато Линус Полинг  написа книгата си "Витамин С и настинката", критиците веднага нарочиха вземането на големи дози витамин С за опасно, защото това би довело до калциеви оксалатни камъни в бъбреците. Тази практика на казването на хората, че витамин С причинява камъни в бъбреците, днес продължава от критиците на витамин C, въпреки липсата на клинични данни за камъни в бъбреците при хора, приемащи витамин С.

"Имаше хипотеза, че след като значителен процент аскорбат се метаболизира във и се екскретира като оксалова киселина, тази оксалова киселина би могла да се комбинира с калция в урината и би могла да се отлага като калциево-оксалатни камъни в бъбреците. Вярно е, че тези от нас, които вземат големи дози аскорбат, имаме повишена оксалова киселина в урината си, но не и камъни в бъбреците. При милионите хора по света, вземащи витамин С, ако витамин С причиняваше камъни в бъбреците, щеше да има масова епидемия от камъни в бъбреците, забелязана навреме. Нямаше такава.“

"Започнах да използвам витамин С в големи дози при болни през 1969 г. По времето, когато прочетох, че аскорбатът би довел до камъни в бъбреците, имах клинични доказателства, че не причинява камъни в бъбреците, затова продължих да предписвам големи дози на пациентите. До този ден (2006) по мои изчисления съм поставил 25 000 пациенти на масивни дози витамин C и нито един не е развил камъни в бъбреците. Двама пациенти, които свалили дозите си до 500 мг на ден, развиха калциево-оксалатни камъни в бъбреците. Аз им повиших дозите обратно до по-високите и добавих магнезий и В6 към тяхната програма и повече нямаше камъни в бъбреците. Мисля, че ниските дози нямаха ефект и те, по стечение на обстоятелствата, развиха камъни в бъбреците, защото не са приемали достатъчно витамин С." 

Andrew Saul

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *