Запознайте се с витамин, миришещ на метаболитен синдром

meet-vitamin-smacks-metabolic-syndrome-800x600

Витамин D дефицит е в основата на много здравни епидемии. Деменция, рак, сърдечно-съдови заболявания, психични заболявания - всички те са свързани с ниски нива на витамин D. Така че, не е чудно липсата му да причини и този сериозен широкоспектърен здравословен проблем, много актуален напоследък.

Става дума за метаболитен синдром (известен също като синдром X). За да бъдете диагностициран с метаболитен синдром, трябва да имате най-малко три от следните рискови фактори:

  • Голяма талия
  • Високи нива на триглицеридите
  • Ниско ниво на HDL (добрия)  холестерол
  • Високо кръвно налягане
  • Висока кръвната захар на гладно

И ако нямате достатъчно късмет и имате три или повече от тези рискови фактори, здравето ви е в опасност. Това е така, защото хората с метаболитен синдром са с много по-висок риск от сериозни здравословни проблеми като сърдечно-съдови заболявания, инсулт и диабет.

Това е лошата новина. Но има и  добра новина ...

Би могло да има едно просто решение на проблема ви. В действителност, лек за вашите метаболитни проблеми може да бъде нещо толкова просто като малко повече слънце всеки ден или като добавка витамин D.

Витамин D, здравето на червата и метаболитен синдром

Изследователи от Cedars-Sinai Medical Center  и  Sichuan University Cedars Sinai-Medical Center в Китай установиха, че недостигът на витамин D предизвиква верижна реакция, която води до метаболитен синдром при мишки. Те смятат, че процесите при хората са подобни. Ето какво се случва ...

Всичко започва с лошото хранене, което обърква  баланса на бактериите в червата. Това, че  червата не получават достатъчно витамин D, утежнява чревния баланс още повече. Това е така, защото витамин D помага на тялото да произвежда дефензини, вътрешен антибиотик, който поддържа лошите бактерии в шах. И след като здравето  на червата става по-лошо и по-лошо, това започва да въздейства върху други части на тялото  (черния дроб, нивото на кръвната захар и т.н.), докато в крайна сметка имаме метаболитен синдром в пълен разцвет.

Така че, най-добрият начин е да оптимизират приема на витамин D, така че метаболитния синдром да не може да се развие

Първата стъпка е да се направи кръвен тест, който проверява нивата на витамин D. Тестът е кръвен и се нарича 25 (OH) и можете да го  направите в кабинета на лекаря си или в специализирана лаборатория.

Ако получите резултатите си и нивата на витамин D са под 35ng / мл, д-р Майкъл Кътлър препоръчва да се предприемат няколко конкретни действия:

  • Консумирайте повече храни, които съдържат D3, като студено водна риба, млечни продукти, яйца и гъби.
  • Стойте 20 минути на слънце всеки ден, без слънцезащитен крем (с изключение на случая, когато сте сигурен, че няма парабени).
  • Приемайте 1000 IU витамин D дневно или 5000 IU два пъти седмично.

Jenny Smiechowski

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *