ФАСТИНГЪТ ̶ НАЙ-ДОБРОТО СРЕДСТВО ЗА ЗДРАВЕ, ОТСЛАБВАНЕ, КРАСОТА И ДЪЛГОЛЕТИЕ (ПЪЛНА ПРАКТИЧЕСКА ПРОГРАМА)

image_5792618_126

В близките дни предстои излизането на книга със същото заглавие. Днес публикуваме част от нея.

...Фастингът е вид периодично доброволно гладуване, но за да го обясним трябва да направим няколко уточнения.

Не сме любители на безразборното въвеждане на чужди термини, но сега смятаме за уместно да използваме термина „фастинг“, тъй като сходните думи в българския език  не ни дават правилната ориентация. Fasting на английски има широко значение. Може да се преведе като постене (използване само на постни храни) или като доброволно гладуване (пълно или частично) за определен период от време. Ключовата дума тук е „доброволно“, за разлика от „starvation“ ̶ гладуване, което има принудителен характер.

Конотацията или натоварването на термина с определено отношение, има ключово значение, тъй като ефектът, който търсим,  може да се постигне  само с пълното съпричастие и разбиране на процеса от страна на практикуващия фастинг, а това зависи твърде много от правилната нагласа.

Думата „постене“ е доста близка до нашите виждания, тъй като включва пълно осъзнаване на процеса (духовен пост), а в крайните случаи дори и пълно въздържане от храна за кратък период от време (тримирене). Все пак постенето не отразява точно търсения от нас смисъл, тъй като в традиционната практика  се свързва с циклично хранене, ограничаващо  продуктите с животински произход, разположено около големите християнски празници.

Фастингът,  който ни интересува,  е напълно самостоятелно обособен процес, при който говорим за периодично въздържане от храна, с дневен, седмичен и годишен цикъл.

Възможно е, и дори е желателно, по-дългите периоди на фастинг, да съвпаднат с по-дългите пости по църковния календар, но това не променя различната природа на двата процеса. Напълно съвместимо е обаче тяхното съчетаване, т.е. практикуващият фастинг същевременно да пости със спазването на всички утвърдени традиции.

Използването на термина „гладуване“ дори и с добавки като „здравословно“, „доброволно“, „периодично“ и др. считаме за още по-неподходящо, тъй като то безотказно води до атавистични реминисценции, свързани с хилядолетната борба за храна и ужаса да не умреш от глад. Дори и кратък период на гладуване отключва разрушителни процеси. Известната картина на Жерико „Потъването на Медуза“, нарисувана по истински случай от 1816 г., показва пълната разруха на човешкото начало и ужасяващите случаи на канибализъм  при тринадесет дневен глад.

При фастинга нагласата е положителна, защото сме убедени, че временното лишаване от храна е само за наше добро. Човек вижда с очите си как тялото му се променя и е изпълнен с благодарност и възторг от невероятните и неподозирани възможности на неговия организъм.

Във фастинга, за да стигнеш до 14-15 дневно пълно въздържане от храна, се изисква известна практика, но ако успее, човек  чувства, че е влязъл в ново измерение.

За нас фастингът и гладът от психологическа и физиологическа  гледна точка са съвсем различни и дори противоположни феномени.

Опитът ни показва, че употребата в каквото и да било словосъчетание на думата „глад“, предизвиква първична негативна реакция, която е много трудно да бъде преодоляна. Чуждицата „фастинг“ предизвиква любопитство и интерес да бъде обяснена, което е много добро начало на процеса. Това са,  на пръв поглед, дребни неща, но в деликатната област, в която ни предстои да навлезем, всяка подробност е  важна.

Като обобщение,  под термина „фастинг“ ще разбираме доброволно и осъзнато гладуване за определен период, през  който се приема само вода.

Второто уточнение свързваме с факта, че тази книга е в областта на алтернативната медицина и самолечението и няма претенции да замести традиционните медицински грижи.

Ако вярвате, че само конвенционалната медицина може да ви предложи решение, тази книга не е за вас.

Внимание: фастингът може да не е подходящ за всеки. Хората на възраст, такива с хронични болести или употребяващите медикаменти, винаги трябва  да се консултират с  личния си лекар. Хипогликемиците и/или диабетиците трябва да насочат своя начин на хранене към нормализиране нивото на кръвната захар и инсулина преди да преминат към целодневен фстинг.

Хора с тегло под нормата, недохранени, лица с психични разстройства, деца, бременни и кърмещи жени не трябва да практикуват фастинг – за тях той е противопоказен...

Илиана и Валентин Веселинови

2 thoughts on “ФАСТИНГЪТ ̶ НАЙ-ДОБРОТО СРЕДСТВО ЗА ЗДРАВЕ, ОТСЛАБВАНЕ, КРАСОТА И ДЪЛГОЛЕТИЕ (ПЪЛНА ПРАКТИЧЕСКА ПРОГРАМА)

 1. Володя Коцев

  Илиана и Валентин Веселинови, Вие, извинете за следващите изречения, ОТ КЪДЕ ПО ДЯВОЛИТЕ имате великото самочувствие на истина от последна инстанция? Щеше да е смешно, ако не беше вредно.

  1. Значи, в английски език fasting има широко значение и това е нормално (какво да ги правим англоговорящие, "широки" хора), а в българския, примерно думата постене или въздържане от храна (ВХ) - не може да имат място и широко значение, така ли? Еййй...
  2. От къде, КАК ТОЧНО го измислихте, доказахте и т.н. това че "фастингът може да не е подходящ за всеки. Хората на възраст, такива с хронични болести или употребяващите медикаменти, винаги трябва да се консултират с личния си лекар. Хипогликемиците и/или диабетиците трябва да насочат своя начин на хранене към нормализиране нивото на кръвната захар и инсулина преди да преминат към целодневен фстинг.
  Хора с тегло под нормата, недохранени, лица с психични разстройства, деца, бременни и кърмещи жени не трябва да практикуват фастинг – за тях той е противопоказен..."
  Анорексия как според вас се лекува?
  3. Крайно вредно е да заблуждавате хората, които може и да ви повярват с лъжливи, грешни текстове, не мислите ли?

  Reply
  1. HealthNearNature.com

   Post author

   Разбираме, че не сте съгласни с някои неща, но не разбираме агресивния ви тон.
   В книгата обобщаваме част от дългогодишния си опит в областта на здравословния начин на живот. За това време сме изнесли десетки лекции, направили сме многобройни консултации, писали сме книги и статии. Всичко, което препоръчваме, сме изпробвали върху себе си. Независимо от това изрично подчертаваме, че всеки трябва, на базата на получената информация, да намери нещата, които са валидни само за него. В книгата има отделна глава, която се казва: „Всеки човек е уникален и няма общовалидни рецепти“. Къде виждате истина от последна инстанция?
   Терминът „фастинг“ въвеждаме не защото сме любители на чуждестранни термини, а защото това е напълно различен процес от постенето и гладуването. Смятам, че сме аргументирали подобно твърдение.
   Естествена е препоръката за хората с хронични болести да търсят лекарско мнение. Нашата книга е в областта на алтернативната медицина и самолечението и няма претенции да замести традиционните медиццински грижи.
   За бременни и кърмещи жени гладуването е крайно неподходящо и ние не бихме го препоръчали. Хората с психични заболявания не могат да осъзнаят смисъла на фастинга, той е възможен само с пълно съпричастие и разбиране.
   Анорексията се предизвиква от глад (а не от фастинг - ето ви една разлика), но не се лекува с глад.

   Reply

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *