Добре ли е да съчетаваме сутрешното кафе с рутинната тренировка?

izteglen-fajl

Повечето от нас са много добре познават тласъка, който дава добрата чаша кафе –  първото нещо сутринта. Но дали кофеинът преди спринтовата тренировка на пътеката за бягане е правилно и здравословно? Според някои експерти, да. Изследванията показват, че изпиването на чаша кафе преди натоварването може да повиши значително извършваната активност.

Проучване, публикувано в британския Journal of Sports Science  установи, че хората, които пият кафе преди 1500 метра бягане на пътеката завършили тренировката 4.2 секунди по-бързо от тези, които не са пили кафе. Освен това, кафето преди тренировка може да я направи по-лесна и по-приятна. Изследване, публикувано в Journal of Applied Physiology  съобщи, че доброволците, трениращи на стационарно колело, усещали карането като по-малко натоварващо и по-приятно след поемането на кофеин.

In other words, coffee will make you enjoy getting sweaty, and it will make things easier.

Както посочи Heidi Skolnik, M.S., спортен диетолог и собственик на Nutrition Conditioning, Inc., кофеинът е стимулант, който действа върху сърцето, централната нервна система и евентуално върху "центъра", който контролира кръвното налягане. Освен това може да стимулира освобождаването на невротрансмитери на удолоствието, като допамин, които имат значително въздействие върху нашите рецептори за болка и настроение по време на тренировка.

С други думи, кафето ще ви накара да се радвате на изпотяването и ще направи нещата по-лесни.

Въздействието на кафето преди тренировка върху вашата фитнес програма

В разговор с Лий Уайнгас, старши йога и фитнес редактор на Mind Body Green, д-р Джоуел Кан и д-р Уил Коул обясниха как кафето може да повлияе положително и върху вашата фитнес практика.

Д-р Джоуел Кан, професор по медицина и основател на Kahn Center for Cardiac Longevity, подчерта, че освен сутрешното кафе, пиенето на достатъчно вода е от решаващо значение, когато тренирате. Той каза, че в допълнение към сутрешната си чаша кафе, той пие и чаша с вода на стайна температура и лимон преди да отиде на фитнес.

Д-р Уилям Коул, завършил здравни науки в Южно Калифорнийския Университет, Лос Анджелис, добави, че кафето може да направи няколко неща за подобряване на вашата тренировка: може да ви даде енергиен тласък, да подобри мозъчната концентрация и да увеличи нещо, наречено липолиза. Липолизата е вътрешен процес, който помага на тялото да освободи излишни мазнини и да изгаря повече калории.

Едно проучване установи, че хората, които са изпили чаша кафе преди своята тренировка, изяли 72 калории по-малко по-късно през деня и по-лесно са възпирали глада си.

Обаче, ако кафето смущава стомаха ви или бавно метаболизирате кофеина, според д-р Кан вие вероятно не би трябвало да пиете кафе, дори и преди тренировка.

Не всички видове кафе са създадени еднакви

Ако си мислите, че всяка сутрин може да пиете Starbucks и натоварена със захар напитка, за да размажете половин маратон, помислете отново. Въпреки че проф. Кан каза, че може да добавите щипка захар в кафето си, черното кафе е за предпочитане.

Д-р Коул пък подчерта колко важно е качеството на кафето. Той препоръчва пиенето на висококачествено, без пестициди органично кафе, за да се извлекат пълните ползи от него.

Подбирайте кафе, което е било от трета страна тествано за мухъл, който може да бъде във висока степен при някои зърна. Ако подберете безкофеиново кафе, опитайте кафе, което е декофеинизирано чрез швейцарски воден процес, който е нетоксичен. Избягвайте смеси с изкуствени аромати. Вие сте истински; вашето кафе също трябва да бъде", каза той.

Така че, освен ако не сте чувствителен към кофеина, вашата чаша кафе преди спортуване ще направи тренировката по-приятна и ще повиши вашата издръжливост. Обаче, ако сте нощна птица и искате да тренирате вечер, ще се наложи да пропуснете ползите от повишаване на енергията от кафето. Skolnik обясни, че кафето престоява във вашата система от четири до шест часа след изпиването, което може да повлияе на способността ви да заспите.

Amy Goodrich

Sources:

MindBodyGreen.com

Edition.CNN.com

NCBI.NLM.NIH.gov

JAP.Physiology.org

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *