Защитете теломерите и забавете стареенето с 4 обикновени витамина

telomeres-150x150

(NaturalHealth365)  Теломерите се намират в краищата на хромозомите и играят ключова роля в оцеляването и стареенето. Запазването на дължината на теломерите е доказано, че удължава живота на клетката, а много изследователи вярват, че защитата на дължината на теломерите държи ключа към забавянето процеса на стареене и поддържането на полезните качества на младостта.

Ние можем да остаряваме плавно със силата на храненето. Има достатъчно научни доказателства, че една здравословна диета, съчетана с висококачествени хранителни добавки, може да помогне да се поддържа дължината на теломерите. Ще видите как четири обикновени витамина могат да реверсират нежеланото скъсяване на теломерите и да предотвратят негативните ефекти от стареенето.

Теломерите са тясно свързани с продължителността (и качеството) на живота ни

Дължината на теломерите се оказва надежден биомаркер за стареенето на клетките. Изследователите са установили, че хората с хронични дегенеративни и свързани с възрастта заболявания, като диабет, сърдечни заболявания и остеопороза, имат къси теломери.

Защо опазването на дължината на теломерите е толкова важно?

Теломерите действат като защитна капачка, за да се предотврати износването на хромозомите. Те също така да предпазват ДНК веригите от заплитане помежду си - процес, който може да предизвика клетъчна неизправност и болест.

Но теломерите автоматично се скъсяват всеки път, когато клетката се възпроизвежда –  процес, който се оприличава с изгарянето на предпазител. Когато теломерите станат твърде къси, ДНК се разплита и клетката става застаряваща или остаряла – вече не е в състояние да репликира или да генериране протеините и ензимите от съществено значение за оцеляването на клетките.

И това, че теломерите се скъсяват, не касае просто акта на репликация,. Възпалението, оксидативният стрес, диабетът и затлъстяването – всички те са свързани с късите теломери. В допълнение, по-високите нива на хомоцистеин (асоциирани със сърдечно-съдовите заболявания) са свързани с преждевременното скъсяване на теломерите.

Може ли "Извора на младостта" наистина да е ензим?

Изследователите са открили, че специфичен ензим, наречен теломераза, помага да се подновят и подмладят теломерите чрез добавяне на нова ДНК към краищата им, което им позволява да останат функционални по-дълго.

За съжаление, нивата на теломеразата – в изобилие в младостта – намаляват с възрастта.

Въпреки това, има стъпки, които можете да предприемете, за да стимулирате активността на теломеразата и да запазите дължината на теломерите, като по този начин се удължава младостта, здравата клетъчна активност и потенциално удължаване на самия живот.

Следните четири обичайни и евтини витамини доказано са полезни за теломерите:

В-комплекс витамини

В-комплекс витамини – особено B-6, B-12 и фолат, помагат на организма да се справя с хомоцистеин, който пречи на активността на теломеразата. Те също така поддържат нормалната клетъчна репликация и са от съществено значение за производството на ДНК.

Наличието на високи нива на хомоцистеин, заедно с ниските нива на витамин В-комплекс, е свързано с преждевременно скъсяване на теломерите. Ясно е, че избягването на дефицита на витамин B е важна част от запазване на дължината на теломерите.

Друга голяма причина за поддържане на здравословни нива на тези три B-комплекс витамина е, че те са необходими за производството на SAMe (S-аденозил метионин) –  съединение, което помага на теломерите да работят правилно.

Добри източници на витамини В-комплекс включват органични меса, дива риба, органични яйца, органични цели зърна, бобови растения и плодове...

Следва продължение...

 Lori Alton

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *