Запазете мозъка си с този прост план

10ef30171ccd3619738944b10d5e9a9f

Едва няколко седмици изминаха от началото на Новата година и много хора вече  се отказаха от строгите си намерения за по-здравословен начин на живот. Знаете ли, че 25% от тях не оцеляха дори първата седмица?

Затова, не се чувствайте много неудобно, ако вашата собствена воля вече се е пропукала. Повечето провали на взети решения не са причинени от слаба воля, а по-скоро от това, че не са поставяни разумни, постижими цели.

Не е възможно да премахнете години на нездравословен живот в рамките на няколко седмици!

Много хора се обръщат към екстремни диети или измамни моди, но  двете  са обречени на провал по всяко време от годината.

Но не е нужно да чакате до следващата година за вземане на решение да започнете всичко отначало.

Ново изследване разкрива една практична промяна, която можете лесно да направите точно сега, че да ви помогне да отслабнете ... да подсилите здравето си ... и дори да защитите мозъка си.

Това е средиземноморската диета и новото изследване показва как тя може да забави скоростта на "свиване" в мозъка ви.

Колкото и страшно да звучи, това е нормална част от стареенето. Но колкото повече се свива - и колкото по-бързо това се случва – толкова по-висок е рискът от деменция.

В новото изследване, хора в 70-те си години, които следвали средиземноморска диета, имали с 0,5% по-малко свиване на мозъка, отколкото хора, които не следвали тази диета през трите години на проучването.

Това може и да не изглежда много. Но приблизително е равно на загубата, която би ви причинило една пълна година на стареене!

Тъй като проучването е продължило само три години, това означава, че тази диета по същество е забавила ключова част от процеса на стареене в мозъка с една трета.

Това помага да се обясни защо проучване от 2015 г. установи, че същата тази диета може да намали риска от болестта на Алцхаймер с 54%.

Екипът зад новото изследване изясни, че причината би могла да се крие във факта, че тази диета съдържа по-малко червено месо и повече риба.

Без съмнение, омега-3 мастните киселини в рибата могат да предпазват мозъка, а прекалено многото наситени мазнини може да го нарани.

Но има и нещо друго, което се случва тук, защото проучването установи, че тези два фактора сами по себе си не обясняват ползите.

Това беше диетата като цяло - която, заедно с рибата, включва здравословните мазнини, намиращи се в ядките и зехтина, както и изобилието от пресни продукти, богати на борещите се със стареенето, защитаващите мозъка антиоксиданти.

И заедно с опазването на мозъка и намаляването на риска от болестта на Алцхаймер, същата тази диета доказано помага да отслабнете, стопява телесните мазнини и намалява в дългосрочен план риска от инфаркт и инсулт.

Всичко това, кякто и лесната за спазване диета, означава: намалете (но не елиминирайте) червеното месо, яжте повече риба и птици, и се наслаждавайте на колкото желаете много пресни продукти.

Оживявайте ястията си с маслини, ядки, пресни билки и др. А това е една диета, която може да удържи на всяко ваше строго намерение в тази посока.

По пощата от 23.01.17   

Dr. Mark Stengler

         

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *