Нова книга в областта на алтернативната медицина и самолечението

zagl-str-2

Предстои излизането на новата книга „Фастингът - най доброто средство за здраве, отслабване, красота и дълголетие“ (Пълна практическа програма), която ще бъде  в началото само в електронен вид.

По-долу публикуваме части от нея:

КАКВО Е ФАСТИНГ И ПОДХОДЯЩ ЛИ Е ЗА ВСЕКИ? 

 „Ако гладът не може да излекува някаква болест, нищо друго не може да я излекува.“

По същество фастингът е вид контролирано доброволно гладуване с различна периодичност и продължителност, но за да го обясним трябва да направим две уточнения.

Първото уточнение дава отговор на въпроса защо наричаме този универсален оздравителен процес с непознатия термин фастинг?

Не сме любители на безразборното въвеждане на чужди термини, но сега смятаме за уместно да използваме термина „фастинг“, тъй като сходните думи в българския език не ни дават правилната ориентация. Фастингът не е нито постене, нито гладуване, а отделен самостоятелен процес.

Fasting на английски има широко значение. Може да се преведе като постене (използване само на постни храни) или като доброволно гладуване (пълно или частично) за определен период от време. Ключовата дума тук е „доброволно“, за разлика от starvation – гладуване, което има принудителен характер.

Конотацията или натоварването на термина с определено отношение има ключово значение, тъй като ефектът, който търсим, може да се постигне само с пълното съпричастие и разбиране от страна на участника в процеса, а това зависи твърде много от правилната нагласа.

Думата „постене“ е доста близка до нашите виждания, тъй като включва пълно осъзнаване на процеса (духовен пост), а в крайните случаи – дори и пълно въздържане от храна за кратък период от време (тримирене). Все пак, постенето не отразява точно търсения от нас смисъл, тъй като в традиционната практика то се свързва с вид хранене, ограничаващо продуктите с животински произход. Този вид хранене е разположено около големите християнски празници.

Фастингът, за който ще говорим, е напълно самостоятелен и обособен процес, при който говорим за въздържане от храна с дневен, седмичен и годишен цикъл.

Възможно е, и дори е желателно, по-дългите периоди на фастинг да съвпаднат с по-дългите пости по църковния календар, но това не променя различната природа на двата процеса. Напълно съвместимо е обаче тяхното съчетаване, т.е. практикуващият фастинг същевременно да пости със спазването на всички утвърдени традиции.

Използването на термина „гладуване“ дори и с допълнения, като „здравословно“, „доброволно“, „периодично“ и други подобни, считаме за още по-неподходящо, тъй като то води до атавистични реминисценции, свързани с хилядолетната борба за храна и ужаса да не умреш от глад. Дори и кратък период на гладуване отключва разрушителни процеси. Известната картина на Жерико „Потъването на Медуза“, нарисувана по истински случай от 1816 г., показва пълната разруха на човешкото начало и ужасяващите случаи на канибализъм при тринадесет дневен глад.

При фастинга нагласата е положителна, защото сме убедени, че временното лишаване от храна е само за наше добро. Човек вижда с очите си как тялото му се променя и е изпълнен с благодарност и възторг от невероятните и неподозирани възможности на неговия организъм. Във фастинга, за да стигнеш до 14-15 дневно пълно въздържане от храна, се изисква известна практика, но ако успее, човек чувства, че е влязъл в ново измерение.

За нас фастингът и гладът от психологическа и физиологическа гледна точка са съвсем различни и дори противоположни феномени.

Опитът ни показва, че употребата в каквото и да било словосъчетание на думата „глад“ предизвиква първична негативна реакция, която е много трудно да бъде преодоляна. Чуждицата „фастинг“ предизвиква любопитство и интерес да бъде обяснена, което е много добро начало на процеса. Това са, на пръв поглед, дребни неща, но в деликатната област, в която ни предстои да навлезем, всяка подробност е важна.

Като обобщение, под термина „фастинг“ ще разбираме доброволно и осъзнато гладуване за определен период, през който се приема само вода.

Второто уточнение свързваме с факта, че тази книга е в областта на алтернативната медицина и самолечението и няма претенции да замести конвенционалните медицински грижи.

Ако вярвате, че само конвенционалната медицина може да ви предложи решение, тази книга не е за вас.

Внимание: фастингът може да не е подходящ за всеки. Хората на възраст, такива с хронични болести или употребяващите медикаменти, винаги трябва да се консултират с личния си лекар. Хипогликемиците и/или диабетиците трябва да насочат своя начин на хранене към нормализиране нивото на кръвната захар и инсулина преди да преминат към целодневен фастинг.

Хора с тегло под нормата, недохранени, лица с психични разстройства, деца, бременни и кърмещи жени не трябва да практикуват фастинг – за тях той е противопоказен.

доц. д-р Валентин Веселинов

One thought on “Нова книга в областта на алтернативната медицина и самолечението

  1. Pingback:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *