Автофагията като механизъм за възстановяването и обновяването на вашето тяло

2014-Noble-Prize-324x160

Известният специалист Dr. Mercola разбира  автофагията като фундаментален изцелителен процес. В тази статия, която е продължение на предишната, в която се говореше за фастинга, той разглежда естествените (немедикаментозни) стратегиите за нейното стимулиране.

Спомняме си, че изследването на механизмите на автофагията донесе Нобелова награда за 2016 г.

I&V

Терминът автофагия означава "самоизяждане" и се отнася до процесите, чрез които тялото изчиства различни отломки, включително токсини, и рециклира увредени клетъчни компоненти.

Чрез подпомагане процеса автофагия на вашето тяло, вие потушавате възпалението, забавяте процеса на стареене и оптимизирате биологичната функция. Ето четири стратегии за стимулиране процеса автофагия на вашето тяло:

1. Физически упражнения. Обемът упражнения, необходими за стимулиране на автофагията при хората, е все още неизвестен, обаче се вярва, че интензивните упражнения са по-ефективни от леките упражнения.

Изследванията показват, че „златната зона“, в която упражненията дават най-голяма полза за дълголетието, е между 150 до 450 минути умерени упражнения на седмица, понижавайки риска от преждевременна смърт с, респективно, 31% и 39%.

Ако най-малко 30% от вашата тренировка е от упражнения с висока интензивност, това допълнително увеличава продължителността на живота с около 13%, в сравнение с упражняване при постоянно умерено темпо. Следването на тези общи насоки вероятно ще ви постави в най-изгодна позиция за максимизиране на автофагията.

2. Избягване на прекомерни количества протеини. Един от най-бързите начини да се изключи автофагията е да се ядат големи количества протеини, тъй като това стимулира mTOR, и IGF-1, и двете от които са мощни инхибитори на автофагия. За да се избегне това, ограничете протеините до 1 грам протеин за всеки килограм телесна маса.

3. Фастингът е друг биологичен стресор, който предизвиква много полезни резултати, включително автофагия. В действителност, някои от ползите, свързани с фастинга – като например, намаляване на риска от диабет и сърдечно-съдови заболявания – може поне отчасти да се дължи на този процес.

4. Хранителната кетогенеза е четвърта стратегия, която ще помогне за стимулиране на автофагията, но за да се постигне това, трябва да се намалите невлакнестите въглехидрати и да увеличите количеството на здравословните мазнини в диетата си, заедно с умерено количество протеин.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *