Елиминирайте глутена от вашата диета

gluten_free

Чувствителността към глутена  сега тормози много хора. Храненето без глутен сега е лесно тъй като вече много храни се продават като част от безглутеновите диети. Пшеницата е била неизменна част от хранителния режим на човека в продължение на хиляди години, но много хора сега са чувствителни или алергични към пшеницата. Това се дължи на глутена и може да се коригира чрез режим на хранене без глутен. Дори и за хора, които не са алергични към пшеницата, консумирането й може да доведе до различни заболявания. Части от растението пшеница, дори различни  от неговия глутен, могат да предизвикат хаос в кръвната захар, тироидния метаболизъм и дори химията на мозъка. Яденето на пшеница предизвиква  дори психични разстройства. Нелекуваната непоносимост към глутена може да доведе до сърдечни заболявания и рак.

Какво е глутен?

Глутенът е част от пшеницата и други зърнени храни. Глутените са протеини, които се намират в пшеницата, ечемика и ръжта. Тези глутен протеини са разположени в семената на житните културе. Други храни, които съдържат глутен включват шпелта, камута, фаро, лимеца и тритикалето. Оризът не съдържа глутен. Овесът не го произвежда (съдържа протеини подобни на глутен), но той обикновено се замърсява по време на преработката, така че може да съдържа глутен, освен ако специално не е обозначен като gluten free. Житнякът и стръковете ечемик са добри за ядене при  диета без глутен. Други храни, които са без глутен са просо, елда, киноа и бобови култури като леща, нахут и други зърна. Сега могат да бъдат намерени много храни без глутен, тъй като  са направени без пшеница и е използван ориз или дори картофено брашно.

Планини от изследвания потвърждават, че много хора изпитват неблагоприятни реакции към глутена, дори ако те тестът им е отрицателен за цьолиакия – автоимунно заболяване, при което глутенът трябва да се избягва на всяка цена. Това говори, че чувствителността към глутена е реален проблем и че безглутеновите диети могат да са полезни за много хора, а не само за тези с цьолиакия. В едно скорошно проучване на хора, които са реагирали на глутена, въпреки че не са имали цьолиакия, било установено, че имат пропускливи черва, които вероятно са това, което е причинило имунната активация.

Очевидното лечение за болестта цьолиакия и непоносимостта към глутена е безглутенова диета, което означава въздържане от всяка храна, която съдържа глутен.

Това до голяма степен е поради факта, че повечето е замърсена с Roundup, използван в процеса на сушене, който има склонност да уврежда чревните клетъчни връзки. Все пак, имайте предвид, че докато безглутеновите храни имат много предимства, само защото една храна е без глутен, не я прави автоматично здравословна. Има изобилие от безглутенови храни-боклуци, така че бъдете внимателни в избора си.

Сборен материал

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *