Захарта изчерпва от тялото важни хранителни вещества…

 

sugar-150x150

Освен очебийните познати опасности от прекомерната употреба на захар - инсулиновата резистентност и затлъстяването, посочихме, че тя предизвиква и хранителни дефицити. Витамин  С и магнезият са с  висок риск от изчерпване. Но за съжаление, те не са единствените!

Дефицитът на витамин D се увеличава с консумирането на захар

 

Известно е, че дефицитът на витамин D е най-често срещан в географските области с най-малко количество слънчева светлина, а захарта може да изостри проблема. Тя постига това чрез увеличаване присъствието на ензим, който помага за синтезирането й.

Ниските нива на витамин D са свързани с възпаление, по-голям риск от инфекция, автоимунитет, деменция и някои видове рак.

Усвояването на калция се възпрепятства чрез консумирането на захар

 

Както знаете, калцият е от съществено значение за здравето на костите, съсирването на кръвта и подпомага свиването на нервите и мускулите. Тъй като витамин D е необходим за абсорбцията на калция, захарта косвено потиска усвояването от тялото на този жизнено важен минерал.

Глюкозата, форма на захарта, също така е свързана с повишеното изхвърляне през бъбреците на калция поради потискане на хормони и възпрепятстване на калциевата реабсорбция.

Захарта е причина да се източва хромът

 

Хромът е микроелемент, участващ в контрол на кръвната захар и на макронутриенния метаболизъм. Макар тялото да се нуждае само от малки количества хром, излишъкът на захар може да доведе до неговия дефицит чрез задействане на изхвърлянето му от тялото.

След това дефицитът на хром вече може да допринесе за по-високи нива на кръвната захар и лош глюкозен толеранс, което е важно за обвързването на инсулина.

Повечето хора вече са наясно с многобройните рискове за здравето от консумирането на твърде много захар. Обаче, нейната роля за предизвикването на нутриентен дефицит и потискането на ключови витамини и минерали в организма може да не е достатъчно известно.

Нека това послужи като допълнителна мотивация да се практикува умереност и в услуга на здравословни избори, като на ягоди и плодове, когато силно ви се прияде нещо сладко.

References:

http://jn.nutrition.org/content/130/1/63.full

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/5444345

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2253826

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9853533

 

Dena Schmidt,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *