ПОМИСЛЕТЕ ВЪРХУ ТОВА…

Iliana_BookCover-210x300-1-210x300

Според проучване, проведено от изследователи от Oxford University и публикувано в списание PLoS One, В-ВИТАМИНИТЕ в мега дози могат значително да забавят загубата на умствените способности и напредването на деменцията.

“Това е един много драматичен и впечатляващ резултат”, казва ръководителят на изследването David Smith. Този резултат е много повече от това, което бихме могли да предвидим. И това е нашата надежда, че такова просто и безопасно лечение ще забави развитието на болестта на Алцхаймер при много хора, които страдат от леки проблеми с паметта."

По този въпрос има и още няколко проучвания, които ще ви представя само като заглавия, тъй като са достатъчно красноречиви:

По този въпрос има и още няколко проучвания, които ще ви представя само като заглавия, тъй като са достатъчно красноречиви:

  • В-витамините намаляват риска от болестта на Алцхаймер;

o   В-витамините намаляват нивата на хомоцистеина и осигуряват впечатляващо снижаване на риска от инсулт;

o   Дефицитът на фолиева киселина е широко разпространен. Ето защо почти всеки един се нуждае от повече фолат.

В проучване, проведено от International Agency for Research on Cancer и публикувано в списанието на American Medical Association, изследователите проследяват 400 000 души от десет европейски страни в продължение на осем години. В края на проучването те установили, че независимо от това дали участниците са пушачи, непушачи или бивши пушачи, при тези с най-високи нива на витамин В-6 в кръвта и аминокиселината метионин (съдържа се в алоето-б.м.) вероятността да развият рак на белите дробове е с 50% по-малка спрямо участниците с най-ниските нива.

“Въпреки че това проучване подсказва връзката между нивата на В-витамините в кръвта и намаления риск от рак на белите дробове, това не доказва, че В-витамините могат да бъдат пряка защита срещу заболяването", каза Joanna Owens от Cancer Research UK. Много важен фактор е и здравословният начин на живот.

“Тези открития са наистина вълнуващи, тъй като са важни за разбирането на рака на белите дробове и могат да бъдат включени към превенцията”, каза Panagiota Mitrou от World Cancer Research Fund, който е участвал в изследването. “Но от жизненоважно значение е посланието да достигне до пушачите: увеличаването на приема на В-витамини няма да замести спирането на тютюнопушенето.”

Холинът (В-4), казва Elizabeth Walling, е важен хранителен елемент за много телесни функции, но е особено полезен за поддържане на черния дроб здрав. Без този В-витамин мазнините могат да се превърнат в капан в черния дроб. Там тези мазнини могат да блокират обмяната на веществата в резултат на натрупването на мазнини, които могат да достигнат опасни нива.

Натрупването на мастна тъкан може да причини бъбречни заболявания, жълтеница, висок холестерол, атеросклероза. Също така хората с недостиг на холин може да се окажат с проблеми с паметта.

Повечето от хората по света не получават адекватен прием на холин чрез храната.

Въпреки че мнозина дори нямат представа за значението на холина и го подценяват за разлика от витамините В1, В-6, В-12 и др., явно майката природа си знае работата, щом е създала организма на човека така, че да може да синтезира малка част от холина, макар и с помощта на витамините В-9 и В-12. Дефицитът на холин може да доведе до цироза и мастна дегенерация на черния дроб, втвърдяване на артериите, понякога и до напълняване.

ВАША ИЛИАНА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *