Един от начините да се справим с депресията

tuga-sad-girl6

Скъпи приятели,

Вчера попаднах на една статия от That Vitamin Movie, описваща перфектно живота с тежка депресия: „От момента, в който си отворя очите сутрин, влизам в битка: мъча се да да се предпазя от негативните натрапчиви мисли, заливащи мозъка ми, губейки своя физически и емоционален контрол. … Прекарвам повече време и енергия в преследването и поддържането на добро здраве, отколкото във всеки друг аспект от живота ми - моят брак, семейство, работа, защото знам, че всичко смислено и добро около мен зависи от стабилната ми основа. Надявам се един ден да не се налага да се боря толкова трудно за моя здрав разум".

Без съмнение, ако сте били в депресия, можете да видите себе си в тези редове. Продължих да търся статии за справяне с подобни депресивни състояния и попаднах на информация как захарта ни влияе и ще споделя прочетеното в резюме:

Днес вече е известно, че консумирането на много захар предизвиква внезапни пикове и спадове в количеството на глюкоза в кръвта, а симптомите, че това се случва, включват умора, раздразнителност, световъртеж, безсъние, прекомерно изпотяване (особено през нощта), лоша концентрация и забравяне, прекомерна жажда, депресия и плач, храносмилателни смущения и замъглено зрение.


Тъй като мозъкът зависи от доставката на глюкоза, не е изненада констатацията, че захарта е замесена в агресивно поведение, тревожност, депресия и умора.

Обаче, консумирането на много рафинирана захар и рафинирани въглехидрати (като бял хляб, макаронени изделия, ориз и преработени храни) също е свързано с депресия, тъй като тези храни не само, че предоставят много малко хранителни вещества, но те също изчерпват важните за повишаването на настроението В-витамини. Имайте предвид, че за превръщането на всяка чаена лъжичка захар в енергия са необходими В-витамини.

 

Проучване на 3456 държавни служители на средна възраст, публикувано в British Journal of Psychiatry  установи, че тези, които са на диета, която съдържа много преработени храни, имали 58% повишен риск от депресия, докато онези, чиято диета съдържала повече цели храни, са имали 26% по-малък риск от депресия.

Освен това захарта отклонява доставката на друг важен нутриент, участващ в настроението - хрома. Този минерал е от жизненоважно значение за поддържане нивото на кръвната захар стабилно, тъй като инсулинът, който изчиства глюкозата от кръвта, не може да работи правилно без него."

Надявам се тази информация да ви е била полезна .

 

С пожелание за здраве,

Ваша Илиана Веселинова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *